Fűszerkert otthon | 5. rész | Lestyán, orvosi lestyán (Levisticum officinale)

Fűszerkert otthon | 5. rész | Lestyán, orvosi lestyán (Levisticum officinale)

Ki ne szeretné a konyhában, vagy éppen grillezés közben a friss fűszerek illatát, ízeit egy-egy finom ebédnél?

A következő hetekben különböző igényű fűszernövényeket mutatunk be, melyeket kertünkben, de akár cserépben, balkonon is nevelhetünk.
Tartásuk nem nehéz. Csak tudni kell a megfelelő helyhez a megfelelő növényt kiválasztani.

Hoffmann Zs Gabriella kertészmérnök, a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjének egykori munkatársa segít nekünk összeállítani egy kis házi fűszerkertet.

A babérlevél, az orvosi zsálya, a metélő petrezselyem, a szurokfű után a lestyánról írunk néhány mondatot.

A zöld lestyánlevél kiváló ízt ad a leveseknek, salátáknak, jól harmonizál a zöldborsóval, az erdélyi csorbaleves elképzelhetetlen nélküle, de mint minden zöldfűszert, csak a főzés végén adjuk az ételhez.
A szárított lestyánlevél is kiváló. Ha töltött kacsát vagy csirkét készítünk, próbáljuk meg a belsejét szárított lestyánnal bedörzsölni, és a töltelékbe is tegyünk lestyánlevelet.

Lestyán, orvosi lestyán (Levisticum officinale)

Ez a Dél-Európában honos évelő akár 2 méteresre is megnőhet. Főleg erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken fordul elő. Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. Házi termesztésben  nincs szükség nagy mennyiségre, mert intenzív íze miatt csak keveset kell használni belőle.

Magvetéssel ősszel vagy márciusban szaporítható. Vethető lakásban cserépbe, erre március-április eleje a megfelelő időpont.
Szabadföldbe május közepétől érdemes vetni. A talaja tápdús, laza, elég nyirkos legyen, vetéstől a kis növények megerősödéséig nem száradhat ki.
Nagy mérete miatt egy-két tő is elegendő belőle a kertben.

Akár másfél méter magasra is megnőhet, sötétzöld levei dús bokrot adnak, ha kedveli a helyét.
Minél melegebb és naposabb helyen termesztjük, annál több illóolajra, annál ízletesebb lestyánra számíthatunk.
A levelek nem bírják a hideget, de gyökérzete képes áttelelni.

Leveleit frissen vagy szárítva is fogyaszthatjuk. Az aromás, kinézetre és ízre is a petrezselyemhez hasonló fűszernövényből készíthetünk házi fűszerkeveréket, de jó szolgálatot tesz magja, gyökere, sőt a levélnyél is.

Fagyasztva kiválóan tárolható.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!