Ki ne szeretné a konyhában, vagy éppen grillezés közben a friss fűszerek illatát, ízeit egy-egy finom ebédnél?
A következő hetekben különböző igényű fűszernövényeket mutatunk be, melyeket kertünkben, de akár cserépben, balkonon is nevelhetünk.
Tartásuk nem nehéz. Csak tudni kell a megfelelő helyhez a megfelelő növényt kiválasztani.
Hoffmann Zs Gabriella kertészmérnök, a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjének egykori munkatársa segít nekünk összeállítani egy kis házi fűszerkertet.
A krumplifőzelékből és a tojásmártásból kihagyhatatlan babérlevél után következzen az orvosi zsálya, mely keserű íze miatt kiváló étvágyjavító. Elsősorban szárnyasok töltelékét ízesítik vele, kacsa- és libasültek, májból készült ételek, pástétomok elmaradhatatlan fűszere, de a milánói makaróni is elképzelhetetlen nélküle. Mértékletesen alkalmazva segíti a zsíros ételek emésztését.
Orvosi zsálya (Salvia officinalis)
Földközi-tenger vidékéről származó évelő örökzöld félcserje. 50-80 cm magasra növekedik.
Levelei molyhosak, fásodó szárú. Ibolyáskék vagy fehér virágait június-júliusban hozza.
Apró magjait cserépbe vessük, de könnyen szaporítható dugványozással is a nyár vége felé.
Talajban nem válogat, kopáros területekre is ültethető. A töveket tavasszal egymástól 60 cm-re ültessük.
A kifejlett leveleket kell gyűjteni, szellős helyen szárítható.