Fűszerkert otthon

Fűszerkert otthon

Ki ne szeretné a konyhában, vagy éppen grillezés közben a friss fűszerek illatát, ízeit egy-egy finom ebédnél?
A következő hetekben különböző igényű fűszernövényeket mutatunk be, melyeket kertünkben, de akár cserépben, balkonon is nevelhetünk. Tartásuk nem nehéz. Csak tudni kell a megfelelő helyhez a megfelelő növényt kiválasztani.

Hoffmann Zs Gabriella kertészmérnök, a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjének egykori munkatársa segít nekünk összeállítani egy kis házi fűszerkertet. Elsőként a krumplifőzelékből és a tojásmártásból kihagyhatatlan babérlevelet mutatjuk be.

Nemes babér (Laurus nobilis)

A Földközi-tenger vidékén, Kis-Ázsiában, mediterrán területeken a legrégebb óta ismert és használt fűszernövények közé tartozik. A Bibliából is ismert sűrű, örökzöld kis fa, vagy cserje akár 8 méter magasra is megnőhet. Meleg, délies, nem fagyzúgos helyeken a kertbe is kiültethető. Talajjal kapcsolatban nincsenek különösebb igényei.
Pécsett például a kertekben, parkokban  rendszeresen virágoznak és teremnek idős példányai.
Télire a növény tövét vastagon takarni kell, és védjük növényünket a téli tűző naptól is, különösen a fagyos napsütéses napokon.
A babér a növekedési időszakban vízigényes. Az öntözését augusztus második felében viszont abba kell hagyni azért, hogy a hajtásai beérjenek őszre. A megfelelően be nem érett és meg nem erősödött hajtások nagyon fagyérzékenyek.
Cserépben is könnyen tartható. Ekkor a nyári időszakban elegendő vízről és tápanyagról kell gondoskodni, illetve a téli hűvös (0-10 C°), világos teleltetésről.
Illatos, bőrszerű leveleit folyamatosan szedhetjük, íze háromszor-négyszer intenzívebb a boltban vásárolható szárított babérlevélnél.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!