A Tihanyi komptól tíz perces séta (autóval egy perc) a falu felé a Kovács család étterme, a Véndiófa. Ahogy baloldalon befordulunk a kapun, még egy ötven méteres emelkedőt kell leküzdenie minden ideérkezőnek, hogy aztán belesüppedhessen az árnyat adó, ősöreg szőlőlugas alatt megterített asztalok melletti padok valamelyikébe. A gyönyörű panoráma, a virágok, gyümölcsfák és fűszernövények látványa és illata azonnal szíven talál mindenkit. A madarak énekversenyt rendeznek mindennap. A szomjoltó házi limonádé után gyermekkorunk kedvencét, a kicsit savanykás, babérlevéllel és köménnyel fűszerezett tojáslevest szolgálja fel László, a házigazda, majd hamarosan Valika érkezik a csalamádék csalamádéjával, ami tulajdonképpen egy csoda! Az ízek tökéletes harmóniája. A marhapörkölt és a kacsasült pedig olyan bőséges, hogy még egy kisgyermek is vágja, hogy szükség lesz a járvány ideje alatt igen népszerűvé lett étel kiszállító dobozra.
A Véndiófa étterem és borozó évtizedek óta kiváló helyszíne szűkebb körű meghitt családi rendezvényeknek, szülinapoknak, névnapoknak, eljegyzéseknek, házassági évfordulóknak…
Grósz István
A Vidám Szüret korábbi írását az étteremről itt olvashatják: