Fűszerkert otthon | 3. rész

Fűszerkert otthon | 3. rész

Ki ne szeretné a konyhában, vagy éppen grillezés közben a friss fűszerek illatát, ízeit egy-egy finom ebédnél?
A következő hetekben különböző igényű fűszernövényeket mutatunk be, melyeket kertünkben, de akár cserépben, balkonon is nevelhetünk.
Tartásuk nem nehéz. Csak tudni kell a megfelelő helyhez a megfelelő növényt kiválasztani.

Hoffmann Zs Gabriella kertészmérnök, a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjének egykori munkatársa segít nekünk összeállítani egy kis házi fűszerkertet.
A babérlevél és az orvosi zsálya után a metélő petrezselyemről írunk néhány mondatot. Petrezselyem nélkül nehéz elképzelni egyik legfinomabb ételünket, a húslevest és sokunk kedvence a petrezselymes burgonya is. Ez a kiváló fűszernövény az mellett, hogy nagyon finom és nagyon jól alkalmazható díszítésként is tálaláskor, egyúttal nagyon egészséges is.
Jótékony lehet például ízületi fájdalmak esetén, ha napi szinten fogyasztunk belőle, mivel a növénynek gyulladásgátló hatása is van.
Több vitamin mellett a petrezselyem vastartalma is igen magas, ezért vérszegénységben szenvedőknek is gyakran javasolják a fogyasztását.

Metélő petrezselyem (Petroselinum crispum)

Kizárólag a lombjáért termesztik, amely gyökérpetrezselyemnél dúsabb, dekoratívabb.
Két változata is ismert, a fodros és a sima levelű levélpetrezselyem.
Termesztése: Kedveli a kissé nyirkos, könnyű, tőzeges, üde talajokat.
A metélőpetrezselyem jobban elviseli a szegényes talajokat mint a gyökérpetrezselyem, ilyen helyen is dús lombozatot nevel.
Világos, szellős helyen cserépben is tartható. A kertben tél végén már vethető, csírázása 2 C°-on megindul.
A vetés mélysége 3 cm. Lassú kelése miatt érdemes a sort megjelölni. A levéltetvek károsíthatják.
Gyűjtése: A frissen gyűjtött levelek C és E vitamint tartalmaznak. Levelei száríthatók és fagyaszthatók egyaránt.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!