A szőlő egészségünkre és bőrünk ápolására gyakorolt hatásai

A szőlő egészségünkre és bőrünk ápolására gyakorolt hatásai

Kinek mi jut eszébe a szőlőről? Egy őszi, zamatos gyümölcs asztalunkon, amit talán egy jó hangulatú szüreten szedtünk? Vagy a belőle készült ízletes bor, melyet étkezés mellé fogyasztunk? Esetleg a szőlő hatóanyagaiból készített különleges kozmetikai termékek, arcápolók? Kinek ez, kinek az, de igazából akkor járunk a legjobban, ha mindegyik formájában kipróbáljuk a szőlőt. Nemhiába nevezik latinul vitisnek: a gyümölcs neve ugyanis a vita, azaz az élet szóból származik. Szervezetünk számára táplálék, természetes vitaminforrás és bőrápoló kozmetikum is egyben.

Magyarország napsütötte, lankás domboldalai ideális klímát biztosítanak ahhoz, hogy minőségi szőlőtermesztéssel és – ebből kifolyólag – minőségi, hazai bortermeléssel  büszkélkedhessünk. Érdemes kihasználni az őszi hónapokat arra, hogy minél több csemegeszőlőt fogyasszunk, hogy ezáltal feltöltsük szervezetünk vitaminraktárait. A szőlőbogyó 80 %-a víz., energia- és szénhidráttartalma kiemelkedő; gyorsan felfrissíti a fáradt szervezetet. Magas víz-és káliumtartalmának köszönhetően jó méregtelenítő, vízhajtó. A szőlőbogyó nagy mennyiségben tartalmaz  A, B, C, és K vitamint, valamint különböző nyomelemeket:. Vas – és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, a szervezet önvédelmi képességét.

A biológiailag fontos hatóanyagok főleg a szőlőhéjban és a magokban találhatóak, ezért érdemes pár magot is elrágni csemegézés közben, hogy a benne lévő jótékony anyagokat szervezetünk hasznosítani tudja. Ha ez nehézségbe ütközik, akkor vásároljunk étrendünk hasznos kiegészítésére szőlőmagőrleményt! A mag rendkívül sok flavonoidot tartalmaz ( főleg a vörös szőlő magja), amely megvédi sejtjeinket a szabad gyökök károsító hatásától. Értékes tulajdonságaihoz tartozik továbbá, hogy erősíti a hajszálereket, csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Az allergiás tüneteket is enyhíthetjük vele, mert gátolja a hisztamin termelődését.

Az ókorban és a középkorban a vízzel higított bor a tisztítatlan vizet helyettesítette, valamint gyógyitalként tartották számon élvezeti értéke mellett. A mértékletes borfogyasztás jótékonyan hat egészségünkre: kedvezően befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, étvágygerjesztő, védi a szívet és a véredényeket. Gyógyászati szempontból a vörösbor rendelkezik a legkedvezőbb tulajdonságokkal.

A szőlőből készült extra kivonatokat előszeretettel használja fel a kozmetikai, illetve a parfümipar: bőrápoló készítmények, illatesszenciák készülnek a felhasználásukkal. Dr. Szent-Györgyi Albert már 1936-ban felfedezte, hogy valószínűleg a szőlőmag tartalmazza a legtöbb természetes antioxidánst. Apróra őrölt szőlőmagból peelinget, bőrradírt készítenek, melynek felhasználásával el lehet távolítani a bőrről az elhalt hámsejteket, felfrissítve ezzel annak felszínét. A szőlőmag hidegen sajtolt olaja bőrünkbe könnyen és gyorsan felszívódik –  linolsavban gazdag olaj, mely bőrünk felső rétegének természetes összetevője is.  Kiváló testápoló és hidratálószer, bátran használjuk!

A tokaji aszú a világ legnemesebb italai közé tartozik. Egészségre gyakorolt jótékony hatásai mellett az értékes aszúszemekből kozmetikumokat is előállítanak, melyek a luxuskozmetikumok dobogós helyére emeli a tokaji aszús termékeket. Felhasználásukkal kozmetikai arckezelést végeznek a szakemberek, de bőrünk otthoni ápolására, vagy ajándékba szeretteinknek is vásárolhatunk tokaji szőlős termékeket. Az ebből készült krémek, szérumok, arclemosók hidratálják a bőrt, serkentik annak anyagcseréjét, ugyanakkor mérséklik annak esetleges gyulladását. A bőr rugalmas és bársonyos lesz; jótékony hatása szinte azonnal megmutatkozik.

Érdekesség, hogy Magyarország népszerű borkülönlegessége, a tokaji aszú ihlette hazai parfümőrünket, Minya Viktóriát, hogy egy különleges illatkompozíciót alkosson: az Eau de Hongrie-t. Az édesen bódító parfüm egyedi készítésű üvegben is készül, mely a tokaji borok világát idézi.

Herendiné Török Anilla
kozmetikus

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!