Kezdődik az olajbogyószüret Izraelben!

Kezdődik az olajbogyószüret Izraelben!

Izrael kb. 20000 tonna olivaolajat termel évente. Személyenként mintegy 2,5 kilogram extraszűz olivát fogyasztanak. A világon egyébként Görögországban fogyasztják a legtöbbet, az izraelinek a tízszeresét 23 kilogramot.
Az olajbogyószüret októbertől egészen januárig,februárig elhúzódhat.

Első lépésként a szüretelők ponyvát, hálót terítenek az olajbogyó-ültetvény fái alá, majd verőrudakkal leverik a bogyókat. Néhányan nem használnak verőrudat, hanem megvárják míg hetek alatt lepotyog az egyre érettebb termés, ami időközben piros, vagy fekete színt ölt. A bogyók válogatása fontos művelet, amely nem kevés türelmet igényel: a termés közé keveredő ezüstös leveleket el kell távolítani, úgy, hogy a gyümölcs húsa ne sérüljön. A bogyókat ezután kosarakba, vagy zsákokba töltik, és a helyi olajütőkbe szállítják, ahol kipréselik az aranysárga olivaolajat. Galileában és a Golán-fennsíkon közel 120 oliva-olaj sajtoló található.

Az extraszűz olivaolaj a legjobb minőségű, ezt követi a “szűz” jelzésű. A “szűz” elnevezés azt jelzi, hogy az olaj az első préselésből származik, míg az “extra” az alacsony savtartalomra utal.
Az izraeli olivaolaj készítők egy ősi mondáshoz tartják magukat: “A fából a kőbe”, magyarul: Minél hamarabb kerül a leszüretelt olajbogyó a présbe, annál jobb minőségű olaj lesz belőle.

Grósz István

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!