Segíthetünk? Egy kis szakmai segítség a terméketlen fügefa példázatának megértéséhez

Segíthetünk? Egy kis szakmai segítség a terméketlen fügefa példázatának megértéséhez


“És bevonult Jézus Jeruzsálembe, a Templomba. Mikor pedig mindent alaposan megnézett, mivel későre járt az idő, a tizenkettővel együtt kiment Betániába.
Amikor másnap eljöttek Betániából, Jézus megéhezett. Messziről meglátott egy zöldellő fügefát, és odament, hátha talál valamit rajta. Odaérve azonban levélnél egyebet semmit sem talált, ugyanis még nem volt itt fügeérés ideje.
Ekkor Jézus megszólalt, és ezt mondta a fügefának: – Senki ne egyen rólad gyümölcsöt soha többé! És hallották ezt a tanítványok is…
…Korán reggel, amikor elmentek a fügefa mellett, látták, hogy az gyökerestül kiszáradt.
Visszaemlékezve Péter így szólt: – Rabbi, nézd! A fügefa, amelyet megátkoztál, kiszáradt!
Jézus így válaszolt: – Legyen bennetek Isten hite! Úgy van, ahogy mondom nektek: ha valaki ezt mondja ennek a hegynek: Emeltessél fel, és vettessél a tengerbe!, és nem kételkedik a szívében, hanem hiszi, hogy amit mond, megtörténik, meglesz az neki. Ezért mondom nektek: higgyétek, hogy amiért imádkoztok, és amit kértek, mindazt megkapjátok – és meglesz nektek!”
(Márk 11,11 – 24)


Izraelben ősszel jelennek meg a virágok a fügefán, tavasszal pedig gyümölccsé fejlődnek.
A fügefa különleges serlegvirágzata leginkább egy diónyi bimbóhoz hasonlít. A virágok a kehely formájú virágzati tengely belső oldalán, sűrűn egymás mellett helyezkednek el. A tengely később elhúsosodik, és ez alkotja a füge gyümölcsét, az 5-8 centiméter átmérőjű, zöld, barnás, vagy lila, belül pirosas gyümölcsöt. A virágzási időszakban hosszában kettévágott fügékben jól látszanak a befelé néző virágok, melyek később az összefüggő húsos állományt alkotják. Mikor szedni kezdik a korai fügét, addigra újra megjelennek a virágkezdemények, amit aztán majd nyár végén, ősszel lehet szüretelni.

Tehát, amikor egy fügefa mellett a Szentföldön elmegy valaki, akkor mindig kell, hogy találjon rajta valami kezdeményt, ami a gyümölcsre mutat. Amikor Jézus elsétált a fügefa mellett és nem látott rajta semmit, akkor ezért mondta a körülötte állóknak, hogy: látjátok, ez a fügefa terméketlen! Egy fügefán mindig kell látni valamit! Nem úgy van, mint a nálunk honos növények esetében, melyekről télen nem lehet megmondani, hogy lesz-e rajtuk termés. Akik hallgatták Jézust, azok pontosan tudták, hogy itt mire is gondol. Azok, akik hívőnek mondják magukat, de semmi jó gyümölcsöt nem lehet felfedezni az életükben, sőt még arra utaló jeleket sem lehet látni bennük, azok olyanok, mint a terméketlen fügefa.

Grósz István

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!