Ásóval és kapával a lumbágó ellen - interjú a 102 éves Bakó Feri bácsival

Ásóval és kapával a lumbágó ellen – interjú a 102. évében járó Bakó Feri bácsival

“Naponta 6000 lépest gyalogol, mandolinon játszik, és aktív az online közösségi oldalakon. Bakó Ferenc nyugdíjba vonulásakor megfogadta: addig nem hal meg, amíg a befizetett nyugdíjjárulékát az állam vissza nem fizeti neki. Mára bőven nyerésben van, hiszen 2019 őszén tölti be a 102. életévét.” (Részlet a Hetek közéleti hetilap 2018 január 5-i számából, melyben Sebestyén István készített interjút Bakó Ferenccel)

A tartalmas interjún felbuzdulva a Vidám Szüret munkatársai is felkeresték Bakó Feri bácsit, hogy néhány szóban válaszoljon a kertészkedéssel kapcsolatos kérdéseikre.

Van-e szerepe életedben a kerti munkáknak a tekintetben, hogy még ma is egészséges, vidám és aktív vagy?

Igen, méghozzá igen nagy, pláne, ha a munka összetett és a kertben egyaránt megtalálhatóak a gyümölcsök, virágok és a konyhakerti növények is. A kertészkedésben mindenféle mozgás jelen van, minden testrészt meg tudunk vele mozgatni, így nagyon nagy a gyógyító hatása. Ezt saját magamon többször is megtapasztaltam! Például lumbágóban szenvedtem, ám valahányszor előjött, fogtam a kapát, vagy az ásót, éppen amelyikre szükség volt. Ezeket használtam pirula helyett…sikerrel.

Milyen munkát végeztél, végzel legszívesebben a kertben?

A metszőolló mindég nálam volt, legszívesebben a metszést csináltam. Csodálatos volt a kertem! A szomszédok mindég úgy köszöntek: Szervusz Feri bácsi, de szép a kerted!

Melyik gyümölcsöt, melyik zöldséget fogyasztod a legszívesebben?

Minden gyümölcsöt szeretek, ribizlitől a fügéig, de a kedvencem az őszibarack, méghozzá a Mariska és a Ford. Konyhakerti növények közül a paradicsom, a sárgarépa, a zöldborsó és a jégcsap retek sózott szalonnával. Ezeket mindég nyersen fogyasztottam. Máig érzem a számban az ízüket!

Szöveg: Grósz István
Fotó: Sebestyén István

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!