Amerikából jöttünk - 3. rész

Amerikából jöttünk – 3. rész

Korábbi bejegyzéseinkben írtuk, hogy: A kukorica, a burgonya mellett a kakao, a dohány, a földimogyoró és a napraforgó egyaránt az amerikai kontinensről származik. Most három igazi kedvencről, a babról, paprikáról és paradicsomról állítjuk ugyanezt. Többen talán már érzik is a lecsó és a chilis bab illatát! 🙂

PARADICSOM

A 16. század elején került Európába, de itt sokáig csak dísznövényként ültették. Korabeli füveskönyvek perui almaként, vagy aranyalmaként nevezik. Gyümölcsét mérgezőnek, egészségtelennek tartották. Étkezési célokra csak a 20. századtól terjedt el szélesebb körben.

BAB

Száz körüli faja a két félteke melegebb tájain egyaránt megtalálható volt. Külön faja a Dél-Amerikából származó ún. törökbab, mely tűzpiros virágai révén dísznövény is, de zsenge hüvelyeit, ízletes magvait csemegeként már az aztékok is ették.

PAPRIKA

Közép- és Dél-Amerikából származó fűszer- és zöldségnövény, melyet Kolumbusz orvos útitársa említ 1494-ben. A piros, sárga, zöld, lilás színű, édes húsú vagy erős paprikafélék termesztése és fogyasztása minden kontinensen elterjedt. Nyersen, főve vagy sütve savanyúságok, saláták, mártások, köretek alkotórésze. Magyarországon termesztése már az 1580-as évektől elterjedt. Orvosságnak is használták, reumatikus megbetegedések ellen.

Sztrida Donát

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!