Betlehem csillaga (Ornithogalum dubium)

Betlehem csillaga (Ornithogalum dubium)


“És íme a csillag, a melyet napkeleten láttak, előttük ment mindaddig, a míg odaérvén, megállt a hely fölött, a hol a gyermek volt.
És mikor meglátták a csillagot, igen nagy örömmel örvendeztek.” /Máté evangéliuma 2,9-10/


A narancsszínű madártej, vagy más néven Betlehem csillaga évelő, hagymás növény, amely Dél-Afrikában őshonos. Bár a miénknél melegebb éghajlatú országokban a hagymái gond nélkül áttelelnek szabad földben, mivel a fagyokra érzékeny, itthon inkább csak cserepes, virágzó szobanövényként tarthatjuk, de nyáron azért a szabadba is kiültethető. Ebben az esetben, ősszel, még a fagyok előtt fel kell szedni hagymáit.

E rendkívül látványos növénynek a levelei hosszúkásak, erőteljesek, csodaszép narancssárga virágai pedig sátorozó fürtbe rendeződve bontanak szirmot. Az enyhén illatos virágok virágzása 1-3 hónapig tart. A narancssárga mellett ritkán más színben is nyílik, mint például a képen is látható sárga és fehér. A virágzás után a föld feletti részei elszáradnak, ezután ősz közepéig, hűvös, sötét helyen pihenésre van szüksége. Szaporítani magvetéssel lehet, tavasszal és ősszel, valamint a fiókhagymák elültetésével. Tavaszi szobanövénynek való nyilasztásra most decemberben ültessük el, és kezdjük öntözni.

A Betlehem csillaga fényigényes növény, világos, napos helyet kell keresni számára,de a közvetlen, erős napsugárzástól óvni kell.
Talajok közül, a semleges kémhatású, jó vízgazdálkodású talajt kedveli leginkább. Legjobban az úgynevezett kaktuszföldben érzi magát. Aktív időszakában rendszeresen, de mértékkel öntözzük!

Hálás és egyáltalán nem bonyolult feladat Betlehem csillagát tartani, gondozása nem igényel különleges szakértelmet. Csodás hat ágú csillagra hasonlító virágaival viszont mindig emlékeztetni fog bennünket hívőket a 2000 évvel ezelőtti fantasztikus betlehemi eseményekre!

Grósz I.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!