Az égő csipkebokor

Az égő csipkebokor


“Mózes pedig őrizte az ő apósának, Jethrónak a Midián papjának juhait és hajtotta a juhokat a pusztán túl és jutott az Isten hegyéhez, Hórebhez. És megjelent neki az Úr angyala tűznek lángjában egy csipkebokor közepéből, és látta, hogy íme a csipkebokor égett, de a csipkebokor nem emésztetett meg. S monda Mózes: Oda megyek, hogy lássam e nagy csodát, miért nem ég el a csipkebokor…” (2 Mózes 3,1-3)


Sokoldalú vizsgálatot igénylő és egyben rendkívül izgalmas szakmai kérdés, hogy a Biblia különböző nyelvű szövegeinek növényi elnevezései mai rendszertani fogalmaink szerint milyen fajokat rejthetnek. Ezekre a kérdésekre igen nehéz, gyakran lehetetlen pontos választ adni. A bibliai növénynevek többségének azonosítása még nem befejezett.

Régóta folyik például a vita arról, hogy vajon milyen tüskés bokor lángolt a Sínai-hegyen, ahol Mózesnek még a saruját is le kellett vennie. Simán lehet, hogy az égő és el nem alvó bokor az Úr megjelenésének minden természetes magyarázattól független jele volt, de az is lehet, hogy a Teremtő Isten felhasználta a természet adta lehetőségeket is az eseménynél. Ebben az esetben nem lehet tudni, hogy a rekkenő melegben meggyulladó illóolaj vibrálása volt, amit Mózes látott, vagy egy tűzpiros virágözön képe jelent meg előtte? Mivel e növény botanikai tulajdonságaira semmilyen utalást sem találunk a szövegben, ezért olyan növények között kell keresgélni, melyek képesek előidézni a történetben szereplő látványt és egyúttal őshonosak is a Sínai-félszigeten.

A mediterrán területeken gyakori rózsa (csipke) – bokor a mai ismereteink szerint a Sínai-félszigetről hiányzott. Az őshonos növények közül leginkább a szennacserje képzelhető el, mely vadon él a Sínai és az Arab-félszigeten, valamint a Dél-Negevben. Vannak, akik a vérvörös szederre gondolnak, amikor a fantasztikus jelenetet olvassák Mózes könyvében. Például a sínai Szent Katalin kolostor szerzetesei is ezért telepítették kertjükbe és mint “Mózes égő bokrát” mutogatják a látogatóiknak.

Grósz I. (Kereszty Zoltán nyomán)

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!