Az arany ember

Az arany ember

Egyik legnépszerűbb magyar könyv, Az arany ember és számtalan csodálatos könyv szerzője, Jókai Mór életében is meghatározó volt a természet és a kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a budapesti Svábhegyen, az akkor még kőbányának használt 2 holdas földet,- a rajta álló házzal együtt, ahonnan pazar kilátás nyílt a Gellérthegyre, a Dunára és a városra. Hárs-, juhar-, vadgesztenye- és diófákat ültetett, hogy felfogják az északi szelet. Teraszosan alakította ki a kertet, feltöltötte termőfölddel, gyümölcsfákat és szőlőt telepített, konyhakertet létesített, rózsákat nemesített. A borkészítésre és annak tárolására pincét építtetett.

A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki. Ide vonult el a város zajától, a szinte falusias környezetbe. Az általa ültetett fák közül jó néhány őrzi még ma is az emlékét a kertben.

Mikor az én svábhegyi telkemet megvásároltam Schweitzer hegedűgyárostól, házastul 2200 forintért, akkor azon nem volt egyetlenegy gyümölcsfa sem. Tavaly kínáltak már ezért a kertemért épületestül harmincezer forintot, de hát nem adom el. Ez az életemnek a föltétele. Egymillióért sem tudnék magamnak jó egészséget és kedélyt vásárolni, amit a kertem megád nékem.” – mondta Jókai

Az író nyarait 25 éven át Balatonfüreden töltötte. 1867-ben sógora, dr. Huray István fürdőorvos ösztönzésére vásárolt meg egy telket a városban, s arra építtette rá azt a villát, amelybe 1871-ben költözött be feleségével, Laborfalvi Róza színésznővel. Az épület kora eklektikus stílusban épült, tágas előcsarnokkal rendelkezett, hatszobás, konyhás, alápincézett villa volt, amelyből szép kilátás nyílt a Balatonra. Előkertjében ritka rózsafajták nyíltak, az épület mögötti gyümölcsöst Jókai saját kezűleg gondozta. Az író ritkán hagyta el Füredet a nyári időszakban, csak ősszel költöztek vissza Pestre.
A környezet jó hatással volt egészségére, korábbi betegségéből, hörghurutjából is itt sikerült kigyógyulnia. Itt írta meg a már fentebb említett legnépszerűbb regényét, Az arany embert amelyet maga is „legkedvesebb regényének” nevezett.

Jókairól tudni kell, hogy mint a romantikus irodalom egyik legnagyobb hazai alakja, fontosnak tartotta, hogy ne csak regényeivel nyűgözze le olvasóit, hanem tisztességes, becsületes életével is példát mutasson számukra.

Grósz I.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!