Isten királysága növekszik!

Isten királysága növekszik!


” Ő (Jézus) pedig ezt mondta: Mihez hasonló az Isten királysága, mihez is hasonlítsam? Hasonló egy mustármaghoz, amit fogott egy ember, elvetette a kertjében, felnövekedett, fa lett belőle, és az ég madarai fészket raktak az ágain.”


Hoffmann Zs Gabriella kertészmérnök több, mint 25 éven át dolgozott a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjében. Fő profilja a gyengébb hidegtűréssel rendelkező növények megtelepedésének segítése volt. A PTE botanikus kertje e célra kiválóan alkalmas, hiszen rendkívül védett mikroklimával rendelkezik. A nagyszámú növényfaj szaporítása, ültetése, nevelése során munkatársaival sikeresen meghonosítottak több rendkívül értékes, a Bibliában is szereplő növényegyedet, melyeket így sikerült a szakmával és a laikusokkal is megismertetniük.

Hoffmann Zs Gabriella elmondta, hogy a különböző növények magjai hasonlóképpen viselkednek a termőföldben, mint Isten Igéje a hívő emberek szívében. “Vajon nem várakozhat, illetve viselkedhet-e az Ige úgy a szívünkben, miként a növények magjai a természetben? Némely mag csak úgy elfekszik a talajban, pihen, várakozik, de életben van! Mindaddig tart ez az állapot, amíg például egy fagyos időszakon nem megy át. A hívő emberek életében ez jelenthet egy hosszabb, nehéz időszakot, aminek segítségével megértik az addig bennük várakozó Igét. Ugyanezért van sok megtérés előtt álló embernek is szüksége időre, illetve arra, hogy az élete nehéz helyzeten menjen át, ami csírázásra serkenti a szívébe hullott igét, vagyis magokat. Sok növényfajon tapasztaltam már, ha nem esnek át egy ilyen időszakon, akkor sosem csíráznak ki, hanem szép lassan elhal, elpusztul. Egy másik csírázási mód is gondolkodásra késztetett. Azokra a magokra vonatkozik, amelyek csírázásához elengedhetetlen bizonyos talajban lakó gombák megléte. Ezek a gombafonalak táplálják a csíranövényt, és a fejlődő egyedet is, mint például az orchideák, broméliák, fenyők, tölgyek esetében. Vannak helyzetek, amikor nekünk is szükségünk van igei tanácsokra, mert magunk nem tudunk megbirkózni hatékonyan a problémákkal, ahogy ezeknek a kis növényeknek is szükségük van a gombafonalaktól kapott táplálékra…”

Egy következő bejegyzésünkben a pécsi kertészmérnököt megkérjük, hogy mutassa be azon bibliai növényeket, melyek az ő tapasztalatai szerint a legnagyobb eséllyel honosíthatóak meg hazánkban.

Grósz I.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!