Nyári menü ajánlat Kocsor Dórától a Hit rádió szerkesztőjétől!

Nyári menü ajánlat Kocsor Dórától a Hit rádió szerkesztőjétől!

Izrael fiai az Egyiptomból való szabadulás után két éve vándoroltak, bolyongtak már a pusztában a nagy forróságban. Bár Isten kitűnő táplálékkal, mannával látta el őket, mégis egyre kedveszegettebbé váltak, sőt még zúgolódni is kezdtek az étel egyhangúsága miatt. Egyre erőteljesebb vágyakozás lett úrrá rajtuk a jóféle ételek iránt, amiket Egyiptomban ehettek. (4. Mózes 11,4-6). A hús, a különböző halak, a hőn áhított zöldségnövények között ott volt az uborka is.

Kocsor Dóra a Hit rádió szerkesztője egy könnyű és finom saláta, továbbá egy limonádé receptjét küldte el nekünk, melyek fontos összetevője az említett növény.

Izraeli saláta
(a vándorló zsidók által vágyott zöldségekből kiegészítve a Bibliában szintén szereplő, illetve a Szentföldön vagy a Közel-Kelet térségében honos alapanyagokkal.)

Hozzávalók:
– 0,5 kg kígyóuborka
– 0,5 kg érett, de kemény paradicsom
– 1-2 újhagyma
– 1 nagy csokor petrezselyem
– 2-3 evőkanál olívaolaj
– 1 evőkanál citromlé
– késhegynyi  só

Dóra szerint nincs más dolgunk, mint a zöldségeket megmosni, az újhagymát szükség szerint megpucolni, az uborkát meghámozni, majd a hagymát, uborkát, paradicsomot és a petrezselymet nagyon apróra vágni, és az olívaolajjal, citromlével, pici sóval egy tálban alaposan összekeverni.
Ezt az ízletes salátát Izraelben nagyon gyakran kínálják reggelire különböző tojásételek mellé, valamint ebéd- és vacsoraidőben húsételek köreteként. Jellegzetessége, hogy a hozzávalókat nagyon-nagyon apró kockára vágják, és rengeteg petrezselymet használnak hozzá.

Uborkás limonádé mentával ízesítve

Hozzávalók:
– 1 liter ásvány- vagy szódavíz
– 20 dkg kígyó- vagy fürtös uborka
– 1 db citrom leve és
– 1 db citrom gerezdekre vágva
– 5 evőkanál méz vagy ízlés szerint cukor, egyéb édesítőszer
– néhány szál menta

A mézet vagy cukrot kevés meleg vízben feloldjuk. Az uborkát vékony, hosszúkás hasábokra vagy szeletekre vágjuk, a citromokat alaposan megmossuk, az egyik citrom levét kifacsarjuk, a másik citromot pedig felvágjuk, a mentát leöblítjük.  A hozzávalókat egy nagyobb kancsóban töltjük, és jól összekeverjük. Behűtve az igazi!