A Biblia növényei - Nemzeti Botanikus Kert - Vácrátót

A Biblia növényei – Nemzeti Botanikus Kert – Vácrátót

Ahogyan megígértük kedves követőinknek, folytatjuk a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert bemutatását, melynek az egyik legkülönlegesebb, legizgalmasabb része, a Biblia növényeit bemutató sétaút. Ezeket a növényeket nem külön csoportban lehet megtekinteni, hanem a séta során mindenütt egy tábla állítja meg az érdeklődőt, és jelzi, hogy az a növény, amelyik mellett éppen elhalad, az bizony egy olyan növény, amely a Bibliában is helyet kapott.

A 12 “állomáson”különböző korú és méretű fák, bokrok, cserjék, örökzöldek,mint például a cédrusok, továbbá a közismert szőlő, tamariszkusz és füge mellett több, a magyar ember számára igazi különlegességnek számító növény is megtekinthető, mint például a krisztustövis, vagy a ruta. Kísérőnk, Fráter Erzsébet gyűjteményi kurátor, “A Biblia növényei” és több más témába vágó könyv szerzője kérésünkre ezekről a különlegesebb növényekről mondott néhány érdekességet számunkra.

Elmondása szerint a képünkön látható “papirusz, vagy papiruszsás (Cyperus papyrus) szára volt az írott anyagok egyik legfontosabb alapanyaga az ókorban. A növény szárát meghámozták, majd hosszanti csíkokra szeletelték. A csíkokat kis fedésben egymás mellé helyezték és összedolgozták. Ezután szárították, fényesítették, majd hasított nádtollal, korommal és növényi tintával írtak rá. Összegöngyölve, tekercsben tárolták. A papiruszból készült tekercseket a görögök büblionnak (könyvnek), többesszámban bübliának nevezték. Innen ered a Biblia neve is.

Nagyon kíváncsian vártuk, hogy vajon mit tudhatunk meg a mirháról (Commiphora fajok), melyet szintén lefényképeztünk a bejegyzést olvasók számára. Fráter Erzsébet elmondta, hogy “a mirha kifejezetten szárazságtűrő cserje, vagy kis fa. Gyantajárataiban termelődő illatos mézgák sebzéskor kifolynak, és megkeményedve lefedik a sebet. Így védik a különböző fertőzésektől a növényt. A mirha mézgájának magas az illóolaj tartalma, ezért tapintása lágy. Mikor Jézus megszületett, a napkeleti bölcsektől az arany és a tömjén mellett mirhát is kapott ajándékba, mely a Megváltó halálát és feltámadását jelezte előre!

Köszönjük a szíves vendéglátást és egyúttal ajánljuk minden kedves követőnknek, hogy legalább egyszer látogassanak el a vácrátóti botanikus kertbe!

Fotók: Grósz I.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!