Nemzeti Botanikus Kert - Vácrátót

Nemzeti Botanikus Kert – Vácrátót

A Vidám Szüret munkatársainak régi vágya teljesült a napokban, hiszen tanulmányi sétán vehettek részt a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben! Ahogy mondani szokták, az már csak hab volt a tortán,hogy Fráter Erzsébet biológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjához tartozó Nemzeti Botanikus Kert kurátora társaságában tehették meg ezt a több órás sétát.

Fráter Erzsébetnek néhány hónappal ezelőtt jelent meg “A Biblia növényei” című remek, bibliai botanikával foglalkozó könyve, amit ezúton is meleg szívvel ajánlunk minden kedves követőnknek!

A Nemzeti Botanikus Kertnek rendkívül gazdag a növényanyaga. Kísérőnk elmondta, hogy a nagyon sok ritkaságot is tartalmazó négy fő gyűjtemény közül leginkább fajgazdag a dendrológiai gyűjtemény. A fák alatt rendkívül gazdag az aljnövényzet is.
Hazánk legnagyobb, világviszonylatban is jelentős virágos növény kollekciója is itt található,hiszen közel 2800 (!) fajt csodálhatunk meg, melyek közül nagyon sok éppen ottjártunkkor hozta csodálatos virágait.
Az évelő és sziklakerti gyűjtemény szintén fantasztikus – gondoljunk bele, hogy csak árnyékliliomból 400 (!) félét vehetünk szemügyre.
Az üvegházi gyűjtemény szintén felülmúlja a képzeletet! Minden forró égövi növénycsoport gazdagon képviselteti magát.

Fráter Erzsébet elmondta, hogy 1952 óta itt működik az MTA Botanikai Kutatóintézete, melynek fő kutatási területei a szárazföldi növénytársulások – gyepek,erdők – szerveződése és dinamikája; a klímaváltozás és tájhasználat-változás ökológiai hatásainak vizsgálata.

A Kertben kialakításra került egy úgynevezett “Biblia növényei” sétaút is, melyet megállító táblákkal szereltek fel azon növények mellett, melyek bizonyítottan jelen vannak a Vidám Szüret munkatársai és kísérőnk szemében is a legkiválóbb könyvnek számító Bibliában. Következő bejegyzésünkben ezek közül a növények közül mutatunk be néhányat.

Fotó: Grósz I.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!