Verébnyelv, szőrös cicó (Thymelaea hirsuta)

Verébnyelv, szőrös cicó (Thymelaea hirsuta)

Ez a hazánkban is előforduló növény a Közel – Keleten másfél méteres, dúsan elágazó, lehajló lombú örökzöld cserje. A mediterrán területek szúrós törpecserjéseiben és félsivatagos mezőin helyenként annyira elterjedt volt, hogy sok település róla kapta a nevét. A Gáza környéki tengerparti síkságokon ma is gyakori.

Nevét a veréb nyelvéhez hasonló, szárhoz simuló, kis, pozsgás-pikkelyes, zöld leveleiről kapta. A levelek közül bújnak elő kívül fehér selyemszőrű, belül sárga virágai.

A beduinok friss hajtásaiból durva, de erős köteleket fontak, melyet sokféle célra használtak. Lehetséges, hogy Delila másodjára ilyen “új kötéllel” kötözte meg Sámsont (Bírák 16,11-12) és Jézus is ilyen korbácsot használt, amikor megtisztította a templomot a kufároktól (János 2,15).

A finomabb köteleket lenből és gyapjúból fonták.

Állati maradványokból, elsősorban az áldozati juhok lábszárinaiból szintén készítettek kötelet. Ilyennel kötözte meg első alkalommal Delila Sámsont (Bírák 16,7)

Sámson ereje addig maradt meg, amíg titkát megőrizte az ellenséges személyekkel szemben, akik pusztulására törtek. Tanulság: Legyünk nyitottak embertársaink felé, de egyúttal józanok és óvatosak azzal a titokkal, amit Isten ránk bízott, mert a korlátlan bizalmaskodással az emberek legtöbbször visszaélnek!

(Kereszty Zoltán nyomán)

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!