Kapor (Anethum graveolens)

Kapor (Anethum graveolens)

A kapor kb. 60 cm magas, halvány kékeszöld színű, apró sárga virágú, illatos növény, mellyel a Bibliában Máté evangéliumában és Izaiás próféta könyvében egyaránt találkozhatunk. Izraelben és környékén vadon és termesztésben egyaránt régóta elterjedt.

A növény hajtását és virágzatát savanyúságok ízesítése és tartósítása mellett egyéb ételekhez is szívesen használják ma is. Sokunk kedvence például a tökfőzelék és a kapros-túrós sütemények. Ezt a nagy múltú fűszer- és gyógynövényt az egész földkerekségen ismerik és előszeretettel termesztik.

Kutatások szerint 90 alkotórésze van a kapornövénynek és egyedi és finom ízén túl egyértelmű, hogy kiváló házi patikaszer is. Használhatjuk belsőleg görcsoldónak, csuklás és álmatlanság ellen.

Éhségcsillapító hatásáról egy kedves történet is fennmaradt számunkra: “Amikor a kapor az európai telepesek révén eljutott az újvilágba, ott is fényes karriert futott be – igaz eleinte nem fűszerként, hanem éhségcsillapítóként: gondos anyukák kapormagot adtak a hosszú Istentiszteletek alatt a gyerekeknek, hogy ezzel verjék el az éhségüket, amíg a prédikációk tartottak. 🙂 MEETING HOUSE SEED-nek, azaz templomi magnak is nevezték emiatt.” (idézet a Nők lapjából)

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!