AZ IZRAELI MEZŐGAZDASÁG TITKAI

AZ IZRAELI MEZŐGAZDASÁG TITKAI

Mitől olyan finomak az izraeli zöldségek és gyümölcsök?

 

1) Csepegtetős öntözés.

A legismertebb „titok” az a technológia, amely a vizet közvetlenül a gyökerekhez juttatja el.
A csepegtetős öntözés 1965-ben egy kibucból indult útjára a Negev sivatagban.
A technológia kezdetben a precíziós öntözést és a kibuclakók mezőgazdasági tapasztalatát ötvözte, mára azonban a folyamatos innovációnak köszönhetően a számítógépvezérlésnek és az adatelemzésnek is komoly szerep jut.
Izraelben ma már több helyen a felszín alatti öntözési technológiát használják, amit egy Netafim nevű izraeli cég fejlesztett ki.
Itt az öntözővíz 90 százaléka hasznosul. Az is nagyon fontos, hogy ennél az öntözési módnál a talajfelszín száraz marad, így a gombabetegségek kevésbé jelentenek veszélyt, ebből fakadóan kisebb a vegyszerfelhasználás is.
A talajfelszín sem tömörödik össze oly mértékben, mint a felső öntözésnél.
Nem kevésbé fontos tulajdonsága ennek az öntözési módnak, hogy az öntözési folyamat automatizált, a kijuttatott víz mennyisége nagyon jól szabályozható és kijuttathatók vele a szükséges tápanyagok a gyökérzónába.

 

2) Vízfelhasználás, visszaforgatás.

Izrael a vízfelhasználásának jóval több mint 80 százalékát újrahasznosítja.
Az izraeli víz újrahasznosításának mértéke jóval magasabb, mint bárhol máshol a világon
Különböző és többszörös tisztítást követően a visszaforgatott víz jól használható a mezőgazdaságban.

 

3) Dróntechnológia

A drónok egy adott földterület fölött repülnek és nagy felbontású képeket készítenek, amelyek számítógépes elemzésre kerülnek.
Az adatok alapján egy gyorselemzés készül a farmerek számára. Például jelzik, hogy hol lepték el nemkívánatos rovarok a terményt.
Így a farmernek lokalizálhatják a fertőzést, és megelőzhetik a probléma elterjedését.

 

4) Bio rovarirtás.

Az izraeli BioBee a világ egyik vezető növényvédelmi vállalata. Vegyi anyagok helyett különböző rovarokat használnak a kártevők ellen.
Ez a természetes módszer nemcsak egészséges, hanem hatékony is, mert 70 százalékkal csökkenti a kemikáliák használatát.

 

5) Bio trágya.

A Groundwork BioAg innovációja kevesebb trágya felhasználásval növeli a terméshozamot.
“Jó” gombákat használnak arra, hogy a növények egy másodlagos gyökérzetet hozzanak létre, amely könnyebben felveszi a szükséges tápanyagokat és vizet a földből.
A gombagyökerek olyan anyagokat is hasznosítanak, amelyeket a hagyományos gyökérzet nem ér el.

 

6) Robotika.

Az FFRobotics termékei számítógép vezérelte robotok, amelyek tízszer gyorsabban és hatékonyabban szedik le gyümölcsöt a fáról, mint az emberi munkaerő.

 

7) Szenzorok.

A Saturas mikroszenrorokat telepít a földbe, amelyek adatokat juttatnak el a farmerekhez.
Az öntözés ideális idejét és mennyiségét lehet meghatározni ezzel az izraeli technológiával.
Mivel a föld lakossága egyre növekszik, egyre több élelemre van szükségünk, amelynek előállításához egyre kevesebb vizet tudunk felhasználni.
Az okos és környezetbarát izraeli mezőgazdasági innovációknak ezért egyre nagyobb szerepük lesz.

 

Grósz I.

Forrás: https://israelieconomyinhungary.blog.hu/…/az_izraeli…

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!