Kukorica aratás Mezőlak határában

Kukorica aratás Mezőlak határában

“Amíg csak föld lesz, nem szűnik meg a vetés és az aratás,a hideg és a meleg, a nyár és a tél, a nappal és az éjszaka.”
(Teremtés 8,21)

Ősszel két igen fontos növénynek, a napraforgónak és a kukoricának a betakarítása történik.

 

Magyarországon 600-700 ezer hektáron termelünk napraforgót és 1,6-2,0 millió tonna az éves termés. Élelmiszeripari felhasználása mellett jelentős a napraforgómag energetikai felhasználása is.

 

A szántóföldi kultúrák betakarításának sorát hazánkban a kukorica zárja, aminek a betakarítása néha decemberig is elhúzódhat. Kukoricából – amit nem csak takarmányozási céllal, hanem bioetanol előállítás alapanyagaként is termesztik – kb. 1 millió hektárt vetünk el,  és 8-8,5 millió tonnát takarítunk be évente országosan.

 

2023-ban a csapadék mennyiségre igazán nem lehetett panasz, mert az őszi vetésekre – őszi búza, őszi árpa és repce – a vegetációs időszakban jelentős csapadék hullott, ugyanúgy a tavaszi vetésűekre – napraforgó, kukorica – szintén jól jött ez a csapadék, és elég jól elindultak, majd szépen fejlődtek  ezek a kultúrák.

 

Cseke András a KITE ZRT Veszprém Vármegyei alkatrész értékesítési menedzsere elmondta, hogy régiójukban a kukorica vetésterülete évente átlagosan 20-23 ezer hektár körül alakul. Idén a gazdák a termés mennyiségével és minőségével egyaránt elégedettek a gazdák, a terméshozam a termőterülettől függően átlagosan 9-13 tonna hektáronként. Kissé árnyalja a képet, hogy a terményfelvásárlási árak jelentősen elmaradnak a tavalyiakhoz képest.

 

A fiatal gépészmérnök elmondta azt is, hogy a kukoricát legnagyobb részben haszonállatok (szarvasmarha, baromfi, sertés) takarmányozására, élelmiszerek alapanyagaként például kukoricapehely, kukoricakeményítő és bioüzemanyag (bioetanol) alapanyagaként használják fel.

 

Veszprém vármegyében kukorica aratás idején sok más aratógép mellett, hozzávetőleg 20-25 John Deere kombájn dolgozik hétről-hétre a földeken.

 

Grósz István

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!