Érik a szőlő

Érik a szőlő

Kaszás Gábor kertészmérnök több, mint hatvanöt éve foglalkozik szőlőtermesztéssel, sőt több évtizeden át tanította is azt Balatonfüreden a kertészeket és szőlőtermesztőket képző szakiskolában.
A 81 évesen is aktív szőlősgazdát csodás felsőörsi birtokán látogattuk meg, hogy első kézből szerezzünk információkat az idei szüretről.

 

Gábor bácsi 2018-ban telepítette be nem egészen egy hektáros birtokát 2800 tőke Irsai Olivérrel.Az oltványok 99%-a megeredt, a kedvező időjárás miatt a tőkék nagyon gyorsan fejlődtek.A Tanár úr elmondása szerint Isten nagyon megáldotta őket, hiszen már a harmadik évben több, mint 50 mázsát szüreteltek.

 

Az idei időjárás nagyon extrém volt. Nagyon sok csapadék volt tavasszal és nyáron egyaránt, kánikula, lehűlés váltogatta egymást, gyakran volt párás a levegő,ami kifejezetten kedvezett a gomba betegségeknek, elsősorban a lisztharmatnak, peronoszpórának.Kaszásék hálásak Istennek , hogy meg tudták védeni fiatal ültetvényüket, s így idén rekord termésre számíthatnak.Becslése szerint duplája várható a tavalyi mennyiségnek.

 

Gáboréknál augusztus 27 -én lesz a szüret, a betakarított termés nagyobb részét eladják, kisebb részéből bort készítenek.Az izgatott várakozás napjaiban folyamatosan szemmel kell tartani a szőlőt, figyelni kell, hogy ne legyen kártétel madarak, vagy más vadak által.Emellett kitartóan kell imádkozni, hogy az Úr jó időt adjon a teljes beéréshez és a szürethez egyaránt. Ne legyen jég…stb.Kóstolgatni kell a bogyókat, esetleg próba szüretet tartani.

 

A pincében is elő kell készülni, kitakarítani, fertőtleníteni, darálókat, zúzóbogyózókat átmosni, hordókat, kádakat előkészíteni.

 

Áldott, vidám szüretet kívánunk minden kedves olvasónknak!

 

Grósz István

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!