Magyarországon az aratást hagyományosan június 29-én, Péter – Pál napján kezdik el.
A mai modern időkben Magyarországon többféle célból többféle növényt termesztünk szántóföldön.
Az élelmezési és takarmányozási célok mellett megjelenik az energetikai és más ipari célból, például a szépségipar számára történő termesztés is.
Az olajat napraforgóból és repcéből préseljük.
Az aratás – ami a régi időkben népünnepélynek számított – nálunk az árpa betakarítással kezdődik. (Idén már el is kezdődött nem sokkal június közepe után.)
Jellemzően 300 ezer hektáron termelünk árpát, és 1,5-1,7 millió tonna terem ebből a növényből.
Az árpa aratása után – alkalmanként összeérve egymással – a repce betakarítása következik.
A repcét 250-300 ezer hektáron termesztjük és 700-900 ezer tonna termést takarítunk be.
Az étolaj és margarin egyik fontos alapanyaga a repce, de emellett nagyon jelentős az ún. biodízel előállítás is repcéből.
A repcét követi a búza aratása.
Búzát közel 1 millió hektáron vetünk rendszeresen, és 5-5,5 millió tonnát takarítunk be évente.
A nyári betakarítású növények után ősszel még két igen fontos növénynek, a napraforgónak és a kukoricának a betakarítása következik.
Napraforgót 600-700 ezer hektáron termelünk és 1,6-2,0 millió tonna az éves termés.
A repcéhez hasonlóan, az élelmiszeripari felhasználás mellett jelentős a napraforgómag energetikai felhasználása is.
A szántóföldi kultúrák betakarításának sorát a kukorica zárja, aminek a betakarítása néha decemberig is elhúzódhat.
Kukoricából – amit nem csak takarmányozási céllal, hanem bioetanol előállítás alapanyagaként is termesztik – kb. 1 millió hektárt vetünk el, és 8-8,5 millió tonnát takarítunk be évente.
2023-ban a csapadék mennyiségre igazán nem lehet panasz, mert az őszi vetésekre – őszi búza, őszi árpa és repce – a vegetációs időszakban jelentős csapadék hullott, ugyanúgy a tavaszi vetésűekre – napraforgó, kukorica – szintén jól jött ez a csapadék, és elég jól elindultak a fejlődésben ezek a kultúrák is.
Reméljük, hogy az év hátralévő részében mind a csapadék mennyisége, mind az eloszlása kedvezni fog,
mind a nyári aratási munkáknak, mind az őszi betakarításúak fejlődése szempontjából.
A bibliai beszámolók két fő kenyérgabonáról tesznek említést, az árpáról és a búzáról.
Az előbbinek a betakarítását a Peszach után, az utóbbiét Pünkösdöt követően kezdték el.
A Szentföldön az olajat az olajbogyóból nyerték.
Rimaszombati Imre