Az olívaolaj kozmetikai felhasználása

Az olívaolaj kozmetikai felhasználása

Az olívaolajról jó eséllyel a mediterrán, napsütötte domboldalak jutnak eszünkbe, ahol ligetekben nő az olajfa és szakavatott kezek gyűjtik be értékes termést: az olajbogyót. A termésből préselt olajat folyékony aranynak is nevezik igen különleges, értékes összetevői miatt. A gasztronómia kihagyhatatlan alapanyaga; rendkívül egészséges zsiradék, ugyanakkor ízletessé teszi ételeinket is. Kozmetikai célra elég pár cseppet felhasználni bőrünk ápolására, úgyhogy időnként nyugodtan vigyük át az olívaolajat a konyhából a fürdőszobánkba.

 

Az olajfa (Olea europaea) termesztése több mint 5000 éve kezdődött Egyiptomban, mára szerte a Mediterránumban meghonosodott. A világon a legtöbb olajbogyót Spanyolországban, valamint Olasz-és Görögországban termelik. Az olajfa a meleg, mérsékelt éghajlatot kedveli, 10-20 éves korára fordul termőre, majd hosszú évtizedekig bőségesen terem ez a lassú növekedésű, örökzöld fa. Nagyon hosszú életű, 1000 évesnél idősebb példányai is ismertek. Jellegzetes alakú, göcsörtös ágrendszerű növény; levelei lándzsásak, szürkészöldek, fonákjuk ezüstös. Sárgásfehér virágai illatosak, hosszú fürtben májusban nyílnak. Csonthéjas termése kezdetben zöld, majd egészen feketére érik. Hazánkban is gyakran látni vad változatát útszéleken, napos domboldalakban, hiszen talaj iránt nem igényes, betegségekkel szemben ellenálló növény.

 

Az olajfa legfőbb értékét a terméséből préselt olívaolaj adja – világszerte ma a termés 90%-ából olajat préselnek, mely nemcsak az étkezésben tölt be fontos szerepet, hanem a kozmetikai ipar is előszeretettel felhasználja.  Az olívaolaj különösen alkalmas az arc-és a test bőrének ápolására, masszírozáshoz, a száraz bőr zsírozására, táplálására. Éppen ezért regeneráló, tápláló krémekben mint bőrápoló adalék használatos éppúgy mint szappanokban, sminklemosókban, kézápoló készítményekben, illetve a legkisebbek, a babák ápolására szánt termékekben. Az olívaolaj zöldessárga színű, kellemes állagú, A-, C, E és D-vitamint, valamint többek között linolsavat is tartalmazó olaj. A linolsav bőrünk felső rétegében is megtalálható összetevő, fontos szerepe van a bőr természetes védőrétegének fenntartásában. Ha száraznak érezzük bőrünket, akkor pár csepp olívaolajjal gazdagítsuk kedvenc kéz-, test-, vagy arcápolónkat, de hosszú haj végére is használhatjuk regenerálásra ezt a különleges olajat.

 

Herendiné Török Anilla
kozmetikus

 

Forrás: Fráter Erzsébet : A Biblia növényei (2017)

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!