Darvak uralják a Hortobágy légterét

Darvak uralják a Hortobágy légterét

Október közepén, ha valakinek kedve kerekedik ellátogatni a Hortobágyra, – sok más érdekesség mellett -, a darvak impozáns vonulásában is gyönyörködhet.

A daru kecses, nagy méretű (100 – 130 cm) vándorló madár. Jellemzően Skandináviában, az Észak orosz területeken, a balti államokban és Lengyelországban fészkel. A költési- és fióka nevelési időszakban rejtőzködő életmódot folytat, és jellemzően fehérje dús táplálékokat fogyaszt. A nyár végén felkerekednek, és elindulnak a telelési helyeikre. A téli időszakot Észak- és Kelet-Afrikában, az Ibériai-félszigeten, valamint a Közel-Keleten töltik. Az úticéljaik elérése előtt közbeeső helyeken töltenek egy bizonyos időszakot. Ezeken a helyeken már inkább szénhidrátban dús táplálékokat fogyasztanak, pl. Izraelben mogyorót és pisztáciát, Portugáliában a paratölgy termését, és Magyarországon jellemzően kukoricát. Nálunk a legjelentősebb közbenső állomásuk a Hortobágy és környéke.

2012 óta működik a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén – a HNP Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálat kollégái által -, az ún. „daru szinkronszámlálás”. Ezek szerint egyidőben a legtöbb daru 2018.október 8-án tartózkodott a Hortobágyon, ami mintegy 160.000 madarat jelentett. Ebben az évben október 13-i a legfrissebb adat: 125.000 darumadár.

Darvak uralják a Hortobágy légterét

A darvaknak 15 fajuk létezik 5 kontinensen. Mi a Hortobágyon az eurázsiai daruk (Grus grus) vonulását tekinthetjük meg. Mit jelent az, hogy „vonulásuk”? Abban az időszakban amikor itt tartózkodnak, az éjszakákat vízzel borított területeken töltik. Ezek jellemzően a Hortobágyon nagy számban található halastavak, mocsarak és vízzel elöntött egyéb területek. Napkeltekor nagy csapatokban felkerekednek a tavakról és elrepülnek a közel eső szántóföldekre mezgerélni. Leginkább a learatott, vagy lábon álló kukoricásokat kedvelik. Amikor közeledik a naplemente, akkor pedig a jellegzetes v-alakban visszarepülnek a tavakra éjszakázni. Tehát a napkelte körüli másfél óra, és a naplemente körüli másfél óra amikor az ún. daru be- és kihúzásokat meg lehet figyelni. Egy-egy v-alakban repülő társaság 50, de akár 250 egyedet is számlálhat. A nagyobb tavakon – Virágoskúti-tavak v. Hortobágyi-halastavak – több tízezer daru is éjszakázhat egyszerre. Napközben pedig a legelésző, mezgerélő darvakban gyönyörködhetünk. Számos turista érkezik ilyenkor német és angol nyelvterületekről is. Az óriás fókuszú fényképezőgépekkel szebbnél szebb fotókat készítenek a legelésző és vonuló darukról.

A darumadár szimbólum is. Számos mítoszban, mondában és legendában is szerepel, valamint több nép is totemállataként tartja számon, pl. a pueblo indiánok. Magyarországon több nemesi címerben is látható a darumadár, pl. Festeticsek, Tétényiek, Haraszthiak, Sámbokyak és Kampmacherek. Számos településünk is ábrázolja a címerében ezt a nemes madarat, pl. Püspökladány, Nagyrábé, Detk, Csurgó, Darvas, Daruvár, Hajdúszovát, Keszthely, Kunmadaras, Makó, Mátészalka, Onga, Székelyhíd, Tompa stb. Nem véletlen, hogy a HNP címerének a központi alakja is a daru.

Képek és szöveg: Rimaszombati Imre

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!