Az "Úr gombája" | Vidám Szüret

Az “Úr gombája” | Vidám Szüret

A Kárpát-medence erdőiben, rétjein, mezőin mintegy 250-féle ehető gomba terem tavasztól őszig.

József János “Janó” magyarpolányi követőnk és támogatónk óvodás kora óta járja az erdőket, ízletes gombákat keresve.
Csakúgy, mint a gyűjtők körében általában, számára is a vargánya az egyik legnépszerűbb fellelhető gomba.

Janó szerint egyik legnagyobbra növő ehető gombafajunk leggyakoribb előfordulási helye a tölgyes, gyertyános és szelídgesztenyés erdők, de bármilyen erdőben rábukkanhatunk.
Kalapjának átmérője elérheti a 25 cm-t is és akár 15 cm magasra is megnőhet.
Kalapja zsírosan fénylő, gesztenyebarna színű, kalapjának alsó fele pedig zöldessárga színű.
Tönkje vörösesbarna, enyhén csíkozott. Húsának színe nyomásra sem változik.

A vargánya német neve, a Herrenpilz, vagyis „az Úr gombája”.

Hálásak vagyunk  Jánosnak, hogy együtt gombászhattunk vele egy egész délelőttön át a bakonyi erdőkben, az pedig egészen különleges élmény volt, hogy otthonukban frissiben el is készítették feleségével Gyöngyivel a fokhagymás vargányát petrezselymes burgonyával.

Gombaétel lévén különös hangsúlyt tettünk az ebéd megáldására, majd igen jóízűen elfogyasztottuk.

Recept: A felszeletelt gombát forró étolajon megfuttatjuk, fokhagymát vágunk bele, megsózzuk, majd folyamatos kevergetés közben készre főzzük.

Képek és szöveg: Grósz István

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!