A Kárpát-medence erdőiben, rétjein, mezőin mintegy 250-féle ehető gomba terem tavasztól őszig.
József János “Janó” magyarpolányi követőnk és támogatónk óvodás kora óta járja az erdőket, ízletes gombákat keresve.
Csakúgy, mint a gyűjtők körében általában, számára is a vargánya az egyik legnépszerűbb fellelhető gomba.
Janó szerint egyik legnagyobbra növő ehető gombafajunk leggyakoribb előfordulási helye a tölgyes, gyertyános és szelídgesztenyés erdők, de bármilyen erdőben rábukkanhatunk.
Kalapjának átmérője elérheti a 25 cm-t is és akár 15 cm magasra is megnőhet.
Kalapja zsírosan fénylő, gesztenyebarna színű, kalapjának alsó fele pedig zöldessárga színű.
Tönkje vörösesbarna, enyhén csíkozott. Húsának színe nyomásra sem változik.
A vargánya német neve, a Herrenpilz, vagyis „az Úr gombája”.
Hálásak vagyunk Jánosnak, hogy együtt gombászhattunk vele egy egész délelőttön át a bakonyi erdőkben, az pedig egészen különleges élmény volt, hogy otthonukban frissiben el is készítették feleségével Gyöngyivel a fokhagymás vargányát petrezselymes burgonyával.
Gombaétel lévén különös hangsúlyt tettünk az ebéd megáldására, majd igen jóízűen elfogyasztottuk.
Recept: A felszeletelt gombát forró étolajon megfuttatjuk, fokhagymát vágunk bele, megsózzuk, majd folyamatos kevergetés közben készre főzzük.
Képek és szöveg: Grósz István