Az Aloe Vera és az Aloéfa kincsei | Az aloék gyógyászati és kozmetikai felhasználása

Az Aloe Vera és az Aloéfa kincsei | Az aloék gyógyászati és kozmetikai felhasználása

Kevés olyan növény van a világtörténelemben melynek megszerzéséért csatát is vívtak. Az aloé egy ilyen növény, pedig hatóanyaga nem kábítószer-alapanyagaként szolgált. Vajon miért is volt olyan népszerű, miért volt olyan felbecsülhetetlen az értéke?

Amikor Nagy Sándor megszállta Egyiptomot, értesült egy növényről, melynek fantasztikus gyógyító ereje van, különösen sebek gyógyításánál. A hódító azzal a szándékkal, hogy katonái sebeit -e növénnyel gyógyítassa csapatokat küldött egy kis szigetcsoport elfoglalására ahol az aloé őshonos volt. Ez a hely Kelet-Afrika partjaitól nem messze található és a Socotra nevet viseli Szomália partjaitól nem messze.

Az aloé egy több száz fajt magában foglaló növénynemzetség. A változatos megjelenésű nemzetségben találunk törzzsel rendelkező, nagyobb egyedeket, de egészen kicsi, tőből elágazó fajokat is. Őshazájuk az Arab-félsziget félsivatagaiban, Afrikában, illetve Madagaszkáron lehetett. Ma már szerte a világon ültetik az aloét és az ültetvényekről kivadulva a Földközi-tenger mellékén, Ázsiában és Közép-Amerikában is elterjedt dísz- és gyógynövény. Legnépszerűbb faja a sokak által ismert orvosi aloé, melyet Aloe verának is neveznek (Aloe barbadensis Miller). A kaktuszra hasonlító örökzöld növénynek levélrózsát alkotó, hosszúra megnövő, kard alakú, szélükön tüskés levelei vannak, melyek viaszos bevonatúak az erős napsugárzás elleni védelem miatt. Impozáns, sárga virágai akár másfél méter magasra is megnövő, dús virágzatban nyílnak. Cserepes növényként megvásárolva lakásunk, vagy a nyári hónapokban balkonunk dísze lehet az Aloe vera, azonban szabadföldbe ne ültessük ki a növényt, mert a mi klímánk erre nem alkalmas!

Az Aloe vera története az ókorra vezethető vissza: már az egyiptomi leírásokban és ábrázolásokban is gyakran szerepel. Igen érdekes, hogy a tőben levágott leveleket kecskebőrrel kibélelt talajmélyedésekbe állították néhány órára. Húsos levelei külső rétegéből sárgásszürke, szúrós szagú nedv csorgott ki: az aloin. Ezt összegyűjtve levegőn beszárították, vagy bepárolták. Az így nyert gyanta fertőtlenítő, hashajtó hatású, de magas dózisban erős görcsöket, akár vetélést is kiváltó szer volt. A gyantát sárga porrá is őrölték, melyet növényi olajokba, kenetekbe keverve használtak fel. Szárító és konzerváló hatása miatt holttestek balzsamozására is gyakran felhasználták.

A Bibliában több helyen is olvashatunk az aloéról, de nem mindenhol ugyanarra a növényre kell gondolni. Bizonytalan például, hogy Jézus halála után a tekintélyes jeruzsálemi farizeus Nikodémosz által vitt kenet, mely ,,mirhából és áloéból” készült, a fentebb említett orvosi aloé sárga kivonatát tartalmazta, vagy a jó illatú aloéfa esszenciáját. Ahol Biblia olyan szövegkörnyezetben említi az aloét, ami jó illatra utal, jó eséllyel az aloéfára, vagy sasfára (Aquilaria malaccensis) kell gondolnunk. Ez a fa nagy és terebélyes, akár 30 méteresre is megnő. Az ágak és a törzs belső részét gyanta és illatos olaj itatja át az idősebb egyedeknél, így füstölőként égetve is használták. A fa forgácsát meggyújtva a felszabaduló aromák alkalmasak voltak az öltözék, a haj, illetve az ágy beillatosítására. Már Jézus idejében is luxuscikknek számított a fából kivont oud olaj, mely ma is az illatszergyártás egyik legdrágább alapanyaga.

Ma az aloéból készült termékek nem a növény sárgás nedvéből készülnek, hanem a levelek belső, színtelen, zselés állományából. Ez a gél rendkívül jó módon hidratálja a bőrt, felgyorsítja a hámosodást, így kozmetológiai felhasználása igen széleskörű. Bőrtápláló tulajdonságának köszönhetően az idősebb korosztálynak  szánt kozmetikumok gyakori összetevője. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatása miatt problémás bőrűek ápolószere is, ugyanakkor szájápolási termékek (fogkrémek, gélek) kedvelt alapanyaga. Az aloé enyhíti az égések tüneteit, így napvédőkben, nyugtató kozmetikumokban is jótékony a hatása, de természetes fényvédelmet is biztosít a bőr számára, mert az aloékivonatban lévő fahéjsav elnyeli az ibolyántúli sugarakat.

Belsőleg is alkalmazhatjuk az aloét. Már egy bevásárlás alkalmával leemelhetjük a polcról az aloé darabkákat tartalmazó üdítőitalt, de érdemesebb magasabb hatóanyag-tartalmú italt beszereznünk ha erősíteni akarjuk az immunrendszerünket. A gél ugyanis vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban és enzimekben igen gazdag, a természetes táplálkozás kiváló kiegészítője lehet számunkra. Méregteleníti a szervezetünket, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású, gyomorerősítő, jótékonyan hat az emésztésre és a vérkeringésre.

Herendiné Török Anilla
kozmetikus

Forrás: A Biblia növényei (Fráter Erzsébet)

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!