Almaszüret Somogyban

Almaszüret Somogyban

Nemesdéd Somogy megye nyugati peremén található, erdőkkel övezett 800 lelkes kistelepülés.

A falu lakói között régi hagyományokkal rendelkezik a lápos, homokos területek és sík területi adottságok miatt a gyümölcstermesztés.
Leginkább körtével és almával foglalkoztak és foglalkoznak némelyek még ma is az itt élő emberek közül.

A Budapesten élő Varga Zoltán és felesége Beáta egy éve döntöttek úgy, hogy nem adják el, hanem megtartják és továbbviszik örökségüket, a 280 almafából álló almáskertjük művelését.
Beáta szülei helyi tanítók voltak, és már a 70-es évek eleje óta foglalkoztak a tanári munka mellet gyümölcstermesztéssel.
A rendszeres fejlesztéseknek és ültetéseknek köszönhetően közel 1 hektáros családi gazdaságot hoztak létre.

Zoltán elmondása szerint az almafák többsége Idared, ami a gyakori átoltások miatt vegyesebb jegyeket is hordoz magán.
Az öt körtefán kívül Jonagold, Golden és Mutsu is megtalálható kisebb mennyiségben a “boldog békeidőkre” emlékeztető kertben.

Almaszüret Somogyban

A Vidám Szüret munkatársai nagyon megtisztelve érezték magukat, mikor néhány héttel korábban meghívást kaptak Vargáék nemesdédi gazdaságába, hogy aztán együtt örülhessenek és adjanak hálát a szép és bőséges termésért.

A szüreten a család apraja-nagyja részt vett:
Papa, mama, gyerekek, vő, meny, unokák, és két régi barát a közeli Keszthelyről:
a Kutasy és a Takács házaspár, továbbá budapesti munkatársak.
Voltak akik az előkészületekben, gépek karbantartásában segítettek, voltak akik a betakarításban, magas létrákról szedegetve le a zamatos gyümölcsöt.
Továbbá bizonyítást nyert az is, hogy Beáta kislány kora óta a hulló alma szedés specialistájává lett.

Zoltán elmondta azt is, hogy a közeljövőben szeretnének rezisztens, a meglévőknél ellenállóbb, egyúttal finom étkezési fajtákat bevonni.
A jelenlegi faállományt 750-800 fára kívánják bővíteni, ami 1,2 ha termőterületet jelent.
A talajművelést, kaszálást, a kert és a tároló közötti szállítást egy nagyon szépen karbantartott, nem fiatal Pasquilai kistraktorral oldják meg, a nagyobb erőt és teherbírást igénylő permetezést pedig egy modernebb és újabb AGT80 kistraktor szolgálja.
A gyümölcs tárolása egy szigetelt, napelemes rásegítésű hűtőházban történik.

Almaszüret Somogyban

Vargáék szerint a következő évek legnagyobb kihívását a helyreállítás mellett minden bizonnyal a tradicionális művelés és az újdonságok közötti egyensúly megteremtése jelenti majd.
A legmegfelelőbb metszési mód megtalálása, a biológiailag korszerű védekezési módszerek elsajátítása, stb. még mind-mind előttük álló feladat.

“A tervünk az, hogy örökségünk ne “csak” egy családi gazdaság legyen, hanem egy egész évben nyitott almáskert, élményliget, ahová bármikor jöhetnek barátok, ismerősök, de akár érdeklődő ismeretlenek is, és pihenhetnek pár napot, sétálhatnak a környező erdőkben.”

– fogalmazza meg céljait befejezésül a végig mosolygó házaspár.

A Vidám Szüret munkatársai nagy örömmel pillantottak be egy kedves, vidám és népes család életének egyik fontos eseményébe, és nagy tisztelettel kívánnak jó egészséget céljaik eléréséhez!


“Legyetek tehát türelmesek, testvérek, az Úr eljöveteléig! Nézzétek, a földműves türelmesen vár a föld értékes gyümölcsére, amíg korai és késői esőt nem kap.”
(Jakab 5,7)


Kép és szöveg: Grósz István

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!