rozmaring

A rozmaring egészségre és bőrápolásra gyakorolt hatása

A rozmaring mediterrán származású gyógy-, fűszer és dísznövény, örökzöld félcserje. Akár egy méter magasra is megnő. Virága leggyakrabban kékeslila színű, ezért avatatlan szemek első pillantásra összekeverhetik a levendulával, de kámforos, fűszeres illatáról pontosan be lehet azonosítani a növényt.

A középkortól híressé vált egy rozmaring kivonatú hazai készítmény, ami Európa-szerte ismert volt és Magyar Királyné Vize néven került be a történelembe. Ez a korabeli, népszerű készítmény pontosan bemutatja a rozmaring egészségre és a bőr ápolására kifejtett pozitív hatását. Az elbeszélés szerint volt egy Erzsébet nevű királynénk (valószínűleg Piast Erzsébet lehetett), aki idősebb korában köszvényben szenvedett, ezért készíttetett magának egy rozmaring kivonatos oldatot, melyet bőrébe dörzsölve gyógyírként hatott gyulladt ízületei számára. A királyné arcát is tisztította a párlattal, sőt belsőleg is alkalmazta: naponta pár kortyot ivott belőle gyógyitalként. Az elbeszélés szerint a királynő panaszai megszűntek, megőrizte egészségét és külső vonzerejét még időskorában is.

Valóban, a rozmaring illóolaja felhasználható reumára, idegi eredetű, ízületi fájdalmakra bedörzsölőként. Ajánlott az olajat ún. vivőolajjal (pl.: olívaolajjal) elkeverni, vagy készen vásárolni rozmaringolaj-tartalmú készítményeket külső használatra. Ha a növény olaját fürdővízbe csepegtetjük, érezhetjük fájdalomcsillapító, izomlazító hatását, sőt még kezdődő fejfájásunk is elmúlhat az aromás olaj idegrendszerre gyakorolt pozitív hatása miatt.

Rozmaringból készíthetünk teát is, mely növeli az agyi erek vérellátását, élénkíti a memóriát vérkeringést serkentő hatása miatt. Belsőleg fogyasztva ugyancsak alkalmas teája migrén megelőzésére, vagy csillapítására. Terhes és szoptató anyáknak és magas vérnyomásban szenvedőknek azonban nem ajánlott a rozmaring tea fogyasztása. A növény értékes tulajdonságaihoz tartozik, hogy javítja az emésztést, étvágygerjesztő, görcsoldó hatású, ezért érdemes pallérozni gasztronómiai tudásunkat és otthonunkba beszereznünk egy-két tő rozmaringot. Frissen, vagy szárítva használhatjuk ételeinkhez: íze legjobban a báránnyal harmonizál, de bármilyen húshoz, salátához érdemes adagolni, illetve kiváló páclébe is, így a nyári grillezések kihagyhatatlan fűszernövénye a rozmaring.

Nemcsak a régi korok asszonyait szépítette meg a rozmaringvíz, hanem napjainkban is előszeretettel használja fel a növény kivonatát a kozmetikai ipar: krémek, arctonikok, samponok, hajszeszek kedvelt alkotóeleme. Feladata, hogy az adott bőrfelületet fertőtlenítse, megnyugtassa, regenerálja, élénkítse az anyagcserét. A pórusokat is összehúzza, így csökkenti az arc zsírosságát, illetve a fejbőr olajtermelését.

Ha kedvet kaptunk, házilag is készíthetünk rozmaringos forrázatot: két kisebb darab friss hajtást öntsünk le 3 dl. forró vízzel, 15 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük át és kihűlve használjuk fel! A készítménnyel nedvesítsünk be egy vattakorongot, majd naponta többször töröljük át vele az arcunkat! Megnyugtatja, frissíti a bőrt. A maradékot felhasználhatjuk hajmosás utáni hajöblítésre. Hajhullásra, fejbőrproblémákra javasolt, de mivel lenyűgöző az aromája és szép fényessé teszi a hajat, használata mindenkinek ajánlott.

Herendiné Török Anilla
kozmetikus

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!