A kamilla gyógyászati és kozmetikai felhasználása

A kamilla gyógyászati és kozmetikai felhasználása

A kamilla, vagy orvosi székfű egyszerű szépsége, szolid virágai gyógyító tulajdonságainak garmadáját rejti magában. Igazán büszkék lehetünk erre a hazánkban is előforduló növényre, mert az Alföldi kamillavirág hungarikum, tehát kiemelésre méltó értéket jelez, egyedi és minőségi.

A kamilla a Földközi-tenger keleti medencéje körüli területről származik, a mérsékelt övben az egész világon elterjedt. Útszéleken, mezőkön, parlagokon nagyobb tömegben fordul elő. Az orvosi székfű 15-40 cm magas, erősen aromás illatú, egynyári növény. Virágát a mai napig is legtöbb helyen kézi erővel gyűjtik be, majd szárítják és feldolgozzák. A növényt a világ több országában is termesztik, azonban a Magyarországon vadon termő Alföldi kamillavirág rendkívül magas hatóanyagtartalma miatt igen kiemelt termékünk. Illóolajában a gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatást eredményező komponens az alfa-bisabolol jelentős mennyiségben, legalább 20 %-ban van jelen, ami többszöröse a termesztett kamilla hatóanyagtartalmának. E tulajdonsága igen értékes gyógyszertári droggá teszi, mivel gyógyhatású tea főzhető belőle.

Első saját emlékünk a kamilláról valószínűleg gyerekkorunkra tehető, amikor egy kiadós megfázás elkerülése végett édesanyánk kamillás meleg gőz fölé bújtatott bennünket, majd a rituálé után kamillateát itatott velünk. Valóban, a kamillatea gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antimikrobiális (baktérium-, vírus- és gombaölő) tulajdonsága miatt hatékony otthoni segítség a megfázásos megbetegedések leküzdésében. Álmatlanság, emésztési problémák, fogínygyulladás esetén is érdemes először ehhez a természetes segítséghez nyúlnunk mielőtt a gyógyszeres doboz mélyén kotorásznánk. Azonban – mint a gyógynövényeknél általában – a kamilla is okozhat belsőleg fogyasztva, vagy bőrrel érintkezve allergiás reakciókat. Mielőtt kamillás terméket használnánk, egy kisebb területen végezzünk bőrpróbát! Így kiderül, hogy van -e egyéni érzékenységünk és esetleg le kell mondanunk a ,,gyógynövények királynőjéről”.

A kamillát nemcsak a gyógyászatban, hanem a kozmetikai iparban is előszeretettel használják. Leginkább normál és szárazabb bőr ápolására készítenek belőle arckrémeket, testápolókat, arctisztító emulziókat, szappanokat. Sebgyógyító, hámosító komponense miatt kenőcsöket, balzsamokat, babaápolási termékeket is megtalálunk az üzletek polcain belőle. Gyakran alkalmazzák gyulladásos, ekcémás, pattanásos bőr gyógyítására is. Találkozhatunk vele napozás utáni, égések kezelésére alkalmas termékekben  csakúgy, mint borotválkozáshoz használt készítményekben. A bisabolol segít bizonyos molekulákat a bőr mélyebb rétegébe juttatni, ezért más hatóanyagok felszívódását is kedvezően befolyásolja, ha kamillás készítményeket használunk.

Érdekesség, hogy a kamillateával végzett hajöblítés csillogóvá teszi a világos hajat, így tényleg elmondhatjuk, hogy a kamilla tetőtől talpig természetes csodaszerünk.

Herendiné Török Anilla
kozmetikus

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!