Erdély | Bözöd, Kőrispatak | Április

Erdély | Bözöd, Kőrispatak | Április

Erdély egy nagyon sokszínű régió, bármelyik szegletébe látogatunk is, az eltér a többitől, a maga egyediségével és sokszínűségével.
Hol búskomorabb, hol vidámabb emberekkel, sorsokkal találkozhatunk.

Egyik ilyen rendkívüli hely a Maros megyei Bözödújfalu és Kőrispatak térsége.
Hajdanán Bözödújfalu volt a kölcsönös tisztelet, az egymás elfogadásának példája.
Évszázadokon keresztül egymás mellett békében éltek a katolikus, görögkatolikus, unitárius, székely szombatos majd később az ortodox vallás gyakorlói.

Sajnos a település a kései kommunizmus falurombolási projektjeinek áldozatul esett.
1984-ben elkezdődött a falu kitelepítése, négy év múlva elindították a víztározó építését, 1994-re a falu, templomaival együtt teljesen víz alá került,lakosainak egy része pedig a szomszédos Erdőszentgyörgyön telepedett le, másik része szétszóródott a nagyvilágban.

A település helyén ma a bözödújfalusi víztározó található, ami a térség egyik horgászparadicsoma.

A szomorú történet mellé némi súlyellenzőnek szántam a Kőrispataki térség történetét,ahol a lakosság szintén sokszínű.
Katolikus, unitárius lakosok mellett szép számban vannak a Hetednapi adventista közösség tagjai is, illetve néhány ortodox család.

A hely méltán híres az itt készült szalmakalapjairól, ahol a falu szinte minden lakója kiveszi részét a szalmakalap készítéséből.
A Küsmöd patak partján elterülő településen, van aki megtermeli a legjobb minőségű alakor búzát, mely a szalmakalapok alapja.Vannak akik fonják, és vannak akik a szalmafonatokat összevarrva különböző formát kölcsönöznek  a kalapoknak.

A szalmakalapoknak története van és volt, bárki nem viselhetett bármilyen kalapot, hajdanán a szalmakalap alapján, ki lehetett olvasni viselője származását, társadalmi helyzetét, birtokának nagyságát és azt is, hogy nős-e az illető vagy sem.
Ezekről az információkról többet megtudhatunk ha ellátogatunk a kőrispataki Szalmakalap Múzeumba, ahol mindent megtudhatunk a szalmakalapokról, illetve megtekinthetjük a rendkívül gazdag Szalmakalap gyűjteményt, valamint megismerkedhetünk a kedves vendéglátó Szőcs Lajossal,illetve kedves családjával és munkatársaival.

Mindenképp megéri néhány napot a térségben elidőzni.
Kőrispatakon nincs térerő, mindenképp aktuális hely a valóban pihenni vágyóknak, illetve az eldugott apró falvak szerelmeseinek ez a hely egy aranybánya!

Mindennek ideje van, mint a szalmakalapnak, amennyiben lehetőségük van mindenképp látogassanak el Erdély eme csodás szegletére!

Bicsak Péter

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!