Jeruzsálemi Wohl Rose Park

Jeruzsálemi Wohl Rose Park

A Wohl Rose Parkot a Jeruzsálem alapítvány hozta létre a kormányzati negyed szívében 1981-ben. A park a Knesszettel szemben, a legfelsőbb bíróság közelében a korábbi Elnöki Park helyén található, amely területet ezt megelőzően csak kormányzati célokra használtak. A 19 holdnyi terület a legnagyobb rózsakert Izraelben. Tervezője, Yosef Segal hegyeket, völgyeket, tisztásokat, ösvényeket, egy tavat és vízesést alakított ki a megközelítőleg 15.000 rózsabokor elhelyezéséhez. A park népszerű pihenőhely és szakmai képzőközpontként szolgál a rózsakertészet művelői számára, amelynek részét képezi egy kísérleti terület is, ahol a világ minden tájáról származó új rózsafajták izraeli klímához való alkalmazkodását tesztelik.

1984-ben a Jeruzsálem alapítvány létrehozta a kerten belül a Nemzetek kertjét. Ennek minden egyes kerülete (Németország, Japán, Hollandia, Svájc, Argentína, Kanada, Franciaország, Ausztria, Spanyolország és Egyesült Királyság) az adott ország őshonos rózsafajtáit mutatja be olyan tájképi kialakítás mellett, ami az eredeti lelőhelyre jellemző. Az egyes nemzetek kerületeit híres nemzetközi politikai szereplők dedikálták, mint pl. Jacques Chirac, I. János Károly spanyol király és felesége Sofia királyné, vagy Beatrix holland királynő és férje, Claus herceg.

Reméljük, egyszer a hungarikumnak számító  székely származású egyetlen magyar rózsanemesítő Márk Gergely rózsáival is megismerkedhetnek a Jeruzsálemi Wohl Rose Park látogatói!

Grósz István, Selmeczy Tamás

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!