A méh az egyetlen rovar, ami ételt szolgáltat az embernek!

A méh az egyetlen rovar, ami ételt szolgáltat az embernek!

Előző bejegyzésünkben beszámoltunk róla, hogy a napokban egy nagyon kedves, méhészkedéssel foglalkozó házaspárnál töltöttünk egy napot, a Somogy-megyei Ecsenyben. Szívet melengető volt látni, hogy Hajas Zoltán és Krisztina milyen harmóniában teszik a dolgukat a kaptárok között.

A keretek kiszedegetése közben Zoltán elmondta, hogy egy méh 1500-2000 virágot látogat meg naponta, hogy nektárt gyűjtsön. A híg nektárt hazaszállítás után viaszsejtekbe helyezik a méhek. A fiatal dolgozók pedig állandó légáramlat biztosításával 19% alá csökkentik a nektár víztartalmát, majd viaszréteggel lefedik, így raktározzák.
A mézes keretek elvételével kezdődik a méhész legörömtelibb időszaka, hiszen rövid időn belül  kezdődik a pergetés.

A mézpergető műhelyt semmihez sem hasonlítható fantasztikus illat tölti be. Legszívesebben csak ülnénk egy karosszékben és mélyeket lélegezve engednénk, hogy az illat átjárja légútjainkat és a tüdőnket.
Pergetés előtt a két méhész eltávolítja a mézzel teli sejtekről a viaszréteget, majd a kereteket belehelyezi a pergetőbe. Kattog a fényképezőgép, amikor néhány perc múlva megindul a méz és szűrőn keresztül beleömlik az erre a célra kiválasztott edényekbe.

Kóstolgatjuk a friss mézet, különös élvezettel fogyasztjuk a gyerekek kedvencét, a lépes mézet, miközben azon elmélkedünk, hogy bele fogjunk-e mi is két-három méhcsaláddal a méhészkedésbe.
Az a szelídség, harmónia, kedvesség és nyugalom, ami a Hajas házaspárról árad, elég meggyőző érvnek tűnik.

Miután a méz leülepszik, üvegekbe kerül, majd fajtánként felcímkézik őket. Így kerül a vásárlók elé.

A Réthi-méznek keresztelt portékáik közül legnépszerűbb az immunerősítő akác, a hárs, amely láz és köhögés csillapító és a vegyes virágméz. Minden évben pergetnek repcét, ami kiváló a refluxra és egyéb gyomorpanaszokra,  aranyvesszőt, mely máj és vesetisztító, hajdinát (pohánka) melynek fantasztikus vérnyomás csökkentő hatása van és természetesen mézontófüvet,mely Micimackó és a gyermekek kedvence.
Rendkívüli élettani hatásai mellett a mézet élvezeti értéke miatt is érdemes fogyasztani, hiszen sütéshez, főzéshez, kávéba, teába, limonádékhoz, szörpnek, lekvár készítéshez, vagy egyszerűen csak kenyérre kenve, vagy dióbélre csurgatva… számtalan módon fogyasztva okoz örömöt és megelégedettséget.

A MÉH AZ EGYETLEN ROVAR AMI ÉTELT SZOLGÁLTAT AZ EMBERNEK!

Kép és szöveg: Grósz István

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!