Interjú (részlet) Nagy István agrárminiszterrel

Interjú (részlet) Nagy István agrárminiszterrel

A www.hetek.hu legutóbbi számában Nagy István agrárminiszterrel olvashatunk egy terjedelmes interjút. Sebestyén István újságíró izgalmas kérdéseire válaszolva a miniszter beszélt a klímaváltozás kihívásairól, az országfásítási programról és az öntözés lehetőségeinek a megteremtéséről is.

Néhány gondolat Nagy István agrárminisztertől:

“Az éghajlatváltozás megkérdőjelezhetetlen…tíz, harminc, ötven év múlva teljesen más flórában fogunk élni… nem véletlenül hozunk létre mintakerteket például Észak-Afrikában, hiszen ott megnézhetjük, hogy milyen technológiákat érdemes alkalmazni a szélsőséges időjárási körülmények között”

“A teremtett világért érzett felelősségünk azt diktálja, hogy ne politikát csináljunk a klímaváltozásból, hanem tekintsük szakmai kihívásnak, és találjunk megoldásokat a hatásaira. A magyar kutatói potenciál ehhez rendelkezésre áll.”

“21-ről 27 százalékra szeretnénk növelni az erdősültséget…az erdők közelében csökken a hőmérséklet és nő a levegő relatív páratartalma is, továbbá a megváltozott klimatikus viszonyok jobban kedveznek a mezőgazdasági termelésnek. A magánszektort is be kell indítani, ezért az agrártárca módosította a vidékfejlesztési pályázati lehetőségeket: 80-130 százalékkal több forrást juttatunk a gazdáknak az erdőtelepítésre, a területalapú támogatást kitoljuk 12 évre, illetve megduplázzuk az eddigi összegét. Vagyis megéri erdőt telepíteni, különösen a gyenge minőségű, nehezen öntözhető területeken.”

“Korábban az öntözés lehetőségét borzasztó adminisztráció terhelte. Ezen most változtatunk, a folyamat egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb lesz. A szabályozások alapelve a jövőben az lesz, hogy öntözni közérdek. A kormány döntött arról is, hogy tíz éven keresztül évi 17 milliárd forintot fordít az öntözés infrastruktúrájának kiépítésére, így a termőföld széléig el tudjuk majd juttatni a vizet. Ebbe a képbe illeszkedik bele a vízvisszatartás is. Magyarországra kevesebb víz érkezik be a folyókon keresztül, mint amennyi távozik, így a kettő közötti különbség egy erkölcsi lehetőség….a hazai vízügy eddig leginkább katasztrófaként tekintett a vízre, amely ellen védekezni kell. Az, hogy ez most megváltozott, alighanem történelmi mérföldkő a magyar vízgazdálkodásban és kifejezetten örömteli a magyar agrárium számára. 2022 végére a jelenlegi 87,5 ezer hektárnyi öntözött terület 200 ezer hektárra bővül…majd egy nagy ugrással ezt is meg szeretnénk duplázni…így mindenhol lesz víz, ahol szükség van rá.”

Szerkesztette: Grósz I.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!