A virágok bárójának kertje Szelestén

A virágok bárójának kertje Szelestén

A Szombathelytől mindössze 10 kilométerre, Szeleste településen található, Festetics kastélyt egy csodás kert veszi körbe. A mára 9 hektárnyi, országosan védett természeti területet, 1871-ben Festetics Andor gróf kezdte el tervszerűen alakítani. Az első növények a bécsi világkiállításról érkeztek. 1913-tól, a virágok bárójaként is emlegetett, Baich Mihály gróf lesz a tulajdonos, aki vízrendszert és úthálózatot épít ki a területen, művészi szinten alakítja a tájban a erdős ligeteket, facsoportokat. Jövedelme jelentős részét a kert építésére fordítja. A háború ideje alatt nem szenved kárt ugyan, de hozzáértő kezek sem kezelik. Csupán 1953-ban kezdik ismét felmérni és újra jegyzékbe szedni az itt található növényeket. Már ekkor több mint ezer taxont írnak le.

Az arborétum értékét a benne található fenyvescsoportok, taxonok, gesztenyeligetek és liliomfa gyűjtemény adják. Minden fa fölé emelkedik a hatalmas numidiai jegenyefenyő a maga közel 30-35 méterével. Szintén hatalmasak a még Festetics család előttről származó szelídgesztenyefák. Koruk körülbelül 300 évesre tehető.
A lágyszárúak közül jelentős a védett, kockásliliom populáció. De számtalan más csodás virággal találkozhatunk, ha meglátogatjuk az arborétumot. Külön figyelemre méltó a virág-, fűszer- és gyógynövénykert, amely az arborétumhoz kapcsolódik.

Nagy Gábor