Teleltethető bibliai növények - 2. rész

Teleltethető bibliai növények – 2. rész

Bibliai növények, melyeket bátran ültethetnek kertjeikbe kedves követőink is, amennyiben hazánk melegebb tájain élnek – 2. rész

Hoffmann Zs Gabriella kertészmérnök több, mint 25 éven át dolgozott a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjében. Fő profilja a gyengébb hidegtűréssel rendelkező növények megtelepedésének segítése volt. A PTE botanikus kertje e célra kiválóan alkalmas, hiszen rendkívül védett mikroklimával rendelkezik. A nagyszámú növényfaj szaporítása, ültetése, nevelése során munkatársaival sikeresen meghonosítottak több rendkívül értékes, a Bibliában is szereplő növényegyedet, melyeket így sikerült a szakmával és a laikusokkal is megismertetniük.
A Pécsi Tudományegyetem botanikus kertje a Mecsek egyik hegyének, a Misinának a déli lejtőjén létesült, ahol korábban szőlő ültetvény és gyümölcsös volt. Fekvése, és a környezet beépítettsége miatt a téli átlaghőmérséklet magasabb az országos átlagnál, -12 C -14 C a legalacsonyabb téli minimum.

Előző bejegyzésünkben három bibliai növényt már bemutattunk melyek jól teleltethetőek Magyarországon, nevezetesen a fügéről (Ficus carica), a gránátalmáról (Punica granatum) és az európai ciprusról (Cupressus sempervirens) írtunk.

Íme a következő három:

4. Aleppói, vagy Jeruzsálemi fenyő (Pinus halepensis):
Hazánkban sok felé ültethető, elég jó fagytűrő örökzöld. Könnyed megjelenése, szabálytalan korona formája mediterrán hangulatot ad neki. Akár 20 méter magasra is megnő. Párosával álló vékony, világoszöld tűlevelei 6-10 cm hosszúak. Fiatalon télire érdemes a talaját lombbal takarni.
Az Ézsaiás 44,14-ben és a Hóseás 14,8 -ban említett fenyő lehet.

5. Libanoni cédrus (Cedrus libani):
Magas, idős korában szélesen szétterülő koronájú örökzöld fenyő. Különleges megjelenésével méltó dísze minden parknak, kiskertekbe történő ültetése viszont a végleges mérete miatt meggondolandó. Fiatalon kissé fagyérzékeny, télire lombbal érdemes takarni.
A Bibliában sok helyütt szerepel, például a 92,13 zsoltárban

6. Babérlevelű bangita, téli bangita (Viburnum tinus):
A nagy tudású botanikus, Michael Zohary szerint az Ézsaiás 41,19-ben és a 60,13-ban felsorolt növények egyike.
Nagyméretű (3-4 méter), fényes sötétzöld levelű, örökzöld cserje.
Ernyőszerű virágzata a kertekben sok esetben már decemberben elkezd nyílni, virágzása tavaszig tart. A fagyoktól virágai elbarnulnak, majd a fagyok elmúltával mintha mi sem történt volna, folytatja a virágzást.
Inkább félárnyékos helyre való, jól nyírható, nálunk jó fagytűrő növény.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!