Teleltethető bibliai növények

Teleltethető bibliai növények

Bibliai növények, melyeket bátran ültethetnek kertjeikbe kedves követőink is, amennyiben hazánk melegebb tájain élnek – 1. rész

Hoffmann Zs Gabriella kertészmérnök több, mint 25 éven át dolgozott a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjében. Fő profilja a gyengébb hidegtűréssel rendelkező növények megtelepedésének segítése volt. A PTE botanikus kertje e célra kiválóan alkalmas, hiszen rendkívül védett mikroklimával rendelkezik. A nagyszámú növényfaj szaporítása, ültetése, nevelése során munkatársaival sikeresen meghonosítottak több rendkívül értékes, a Bibliában is szereplő növényegyedet, melyeket így sikerült a szakmával és a laikusokkal is megismertetniük. A Pécsi Tudományegyetem botanikus kertje a Mecsek egyik hegyének, a Misinának a déli lejtőjén létesült, ahol korábban szőlő ültetvény és gyümölcsös volt. Fekvése, és a környezet beépítettsége miatt a téli átlaghőmérséklet magasabb az országos átlagnál, -12 C -14 C a legalacsonyabb téli minimum.

A képek Pécsett és Balatonfüreden készültek. (Fotó: Grósz I)

Íme az első három bibliai növény, mely jól teleltethető Magyarországon is:

Füge (Ficus carica): A bibliában sokszor említett növény, lombhullató nagyra növő cserje, vagy kis fa. Fagyzugos helyeket kivéve szinte bárhová ültethető. Jó vízelvezetésű, köves talajon a visszafagyástól kevésbé kell tartani, mint a gazdag, jól termő talajokon. Évente kétszer is terem. Terméseit a Mediterráneumban akár háromszor is érleli, ez hazánkban a téli fagyok miatt igen ritkán történik meg.

Gránátalma (Punica granatum): Lombhullató, nálunk cserje méretű, későn termő dísznövény. Nyári virágzási ideje miatt a termése Magyarországon kevés helyen érik be. Különleges virágai, élénk piros termései, szárazság és forróság tűrése miatt azonban mindenképpen ültetésre javasolt. Fiatal korában a téli fagyok ellen tövét vastagon takarjuk lehullott lombbal.

Európai ciprus (Cupressus sempervirens): örökzöld, 10-15 méterre megnövő karcsú oszlopos fa. Kiváló a szárazság és hőtűrése. Fagyzugos helyeken keletkezhet rajta fagykár, ami metszéssel korrigálható.

Folytatjuk…

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!