Ruanda, egy gyorsan fejlődő kis ország, ahol sosem esik a hó

Ruanda, egy gyorsan fejlődő kis ország, ahol sosem esik a hó

Tetieba Etienne és Twahirwa Jean Dedieu, a két ruandai fiatalember 2016 őszén érkezett Magyarországra, hogy a Hit Gyülekezete teológiai főiskoláján, a Szent Pál Akadémián tanuljon. A két örökké vidám teológus hallgatót abból a célból kerestük fel az Akadémia kollégiumában, hogy néhány mondatban mutassák be nekünk hazájuk mezőgazdaságát.

Etienne és Jean elmondta, hogy Ruanda Kelet – Közép Afrikában található. A 26 ezer 338 négyzetkilométernyi országban élő 12 millió ember 70 %-a mezőgazdaságból, növénytermesztésből és állattartásból él. Leggyakoribb termesztett növényeik, melyek egyúttal legfontosabb export cikkeik is, a kávé és a tea. Ugyancsak bőségesen terem náluk a banán, a kukorica, a burgonya, a bab és a cirok. Követőink számára biztosan érdekes, hogy a banánt és kukoricát éppen most takarítják be, amikor nálunk még zord tél van. Egyébként Ruandában is négy évszakot különböztetnek meg, a különbség “csupán” annyi, hogy ott sosem esik a hó és a hőmérő higanyszála sem megy soha fagypont alá.

Miközben fotót készítünk a kollégium udvarán a két kedves fiatalemberről a frissen hullott hóban, örömmel említik meg, hogy sikeresen beilleszkedtek diáktársaik közé, a Gyülekezetben pedig igazán otthon érzik magukat, ám remélik, hogy idén nyáron sikerül hazalátogatniuk szülőföldjükre, az igencsak szerethető Ruandába!


“Örüljetek az Úrban mindenkor, ismét mondom, örüljetek!” (Filippi 4,4)