Látogatóban a Balogh házaspárnál!

Szeretjük a növényeket, ők is szeretnek minket!

Előző bejegyzésünkben már bepillanthattunk a Balogh házaspár nagyon izgalmas, megkapó és szépen gondozott kertjébe, most folytatjuk annak bemutatását. Ferenc és Krisztina elmondta, hogy mióta keresztényként élnek és rendszeresen olvassák az Igét, egyre inkább elkezdte érdekelni őket az a környezet, amiben íródott. Örömmel csodálkoztak rá mindig a Biblia földjének különlegességeire, a társadalmi berendezkedésre, családok életére, oktatásra, földművelésre, állattenyésztésre, öltözködésre és étkezési szokásokra egyaránt.

A bibliai növények világa mindig is nagyon érdekes volt számunkra és ezért házunk vásárlása után elsők között határoztuk el, hogy kertünkben helyet adunk olyan növényeknek is , melyek különböző történetekre emlékeztetnek a Szentírásból és képesek megszólítani, üzenetet átadni. Így lett hamarosan füge, gránátalma és mandulafánk is.” – mesélik vendéglátóink.

Kérdésünkre, hogy Ferenc, mint a Vidám Vasárnap zenekar énekes szólistája, a rendkívül népszerű, gyönyörű “Olajfa” című dal előadója próbálkozott – e már olajfa ültetéssel, elmondta, hogy igen, többször, de eddig még csak részsikereket könyvelhettek el. A Vidám Szüret munkatársai természetesen tanácsokkal látták el a két kiváló hobbikertészt abban a reményben, hogy hamarosan lehetőségük lesz saját kertjükben is gyönyörködni ebben a csodás növényben. Ezután Feri rátért a datolyapálmáik történetére:

“Egy nagyon kedves házaspártól  kaptunk egy ajándékcsomagot még több mint húsz évvel ezelőtt, amiben volt szárított datolya is. Ebből több, mint 10 magot elültettünk. Meglepetésünkre mindegyik kicsírázott és fejlődésnek indult. Több év múlva „visszaajándékoztuk” a kis pálmafát, de több baráti családot is megleptünk vele. (Egyik barátunk kénytelen volt tovább ajándékozni, mert az évek alatt kinőtte az otthonukat).”

Lássanak csodát kedves követőink, a húsz éve ültetett pálmák közül kettő még ma is díszíti az amúgy is nagyon szép és hangulatos kertet! Az egyiket éppen akkor kellett nagyobb edénybe ültetni, mikor ott jártunk. A datolya egyébként sok helyütt szerepel a Bibliában, a tejjel és mézzel folyó föld egyik emblematikus növénye. “Bár a mi növényeink termést nem hoznak, és mézet sem adnak, de mindig van itthon datolya méz, nagyon szeretjük.” – folytatja Krisztina, aki egyébként a nappaliban is nagyon szép virágokat ápol, mint például a képen látható orchidea is.

Következő, befejező részben arról olvashatnak kedves követőink, hogy mire tanítja, inspirálja leginkább vendéglátóinkat a kert, továbbá arról, hogy a kertben termesztett gyümölcsöket, fűszernövényeket hogyan teszik el rendszeresen télire, és természetesen kíváncsiak vagyunk Ferencék kerttel kapcsolatos terveire, céljaira is. Folytatjuk…

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!