Látogatóban a Balogh házaspárnál!

Látogatóban a Balogh házaspárnál!

Balogh Ferenc és kedves felesége Krisztina az ezredfordulón költözött a gyönyörű fekvésű ürömi családi házába. Nappalijuk ablaka a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik legszebb  hegycsúcsára, a Pilisben található 352 méter magas Csúcs-hegyre tekint. Idő közben a  gyermekek felnőttek, kirepültek a családi fészekből, mindhárom fiú családot alapított. Krisztina elmondása szerint azért ez nem jelenti azt, hogy a család már sosincs együtt és ezeknek a találkozásoknak leggyakrabban a szépen kialakított kert ad teret. Mindannyiuk nagy örömére már hét unoka is van a szűkebb családi körben!

A kertben dísznövények, gyümölcs, zöldség és fűszernövények egyaránt megtalálhatóak. Központi helyre ültették például az orvosi zsályát, mely az egyik legrégebben ismert és használt gyógynövényünk. A forrázata kiváló fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladáscsökkentő. Feri elmondása szerint nagyon jó hatással van pl. torokgyulladásra. Mint mézkedvelő emberek, örömmel állapították meg, hogy egyúttal remek “méhlegelő” is. Egyébként az orvosi zsálya egyik szentföldi rokona, a júdeai zsálya szárának elágazásai rendkívüli módon hasonlítanak a hétágú gyertyatartóra, a menórára. Héber neve a moriah yehuda a mi nyelvünkön bölcset jelent, illetve azt, hogy Isten tanítani fog. Így hívják a jeruzsálemi templom hegyet is, ami e növények gyakoriságára utal ezen a területen.

Néhány méterre a zsályától díszít a mediterrán hangulatot árasztó jeneszter. Ez a különleges kis cserje aranysárga virágaival beragyogja a nyári kertet, de hengeres zöld vesszői ilyenkor, a téli hónapokban is nagyon szépek. A Balogh házaspár kertjének egyik ékessége az az átjáró amely az előkertből vezet a szépen gondozott gyepfelületre. Az íves kaput a sokak által szerényen csak “május királynőjének” nevezett szépséges, sárgára színeződő csodás fehér virágú és intenzív illatú japán lonc borítja. A kerti munkák zöme egyébként Krisztié, de a fűnyírást mindig Feri végzi. Arra a kérdésünkre, hogy gyakran töltik-e pihenőidejüket a kertben, vendéglátóink ekképpen válaszoltak:

Igen, tavasztól őszig rendszeresen! Családunk tagjaival, barátainkkal grillezni, bográcsozni is szoktunk. Minden évszakot kedvelünk, de leginkább a nyarat, amikor esténként kiülünk két kényelmes székbe és nézzük a csillagokat, beszélgetünk, elmélkedünk. A hajnalok szintén különlegesek és inspirálóak a kertben, kevés dolog fogható ahhoz, amikor a madarak el kezdik semmihez sem hasonlítható, gyönyörű, többszólamú éneküket.

Következő bejegyzésünkben Ferenc és Krisztina abba a titokba avat majd be bennünket, hogy miképpen ültetik és nevelik már közel 20 éve a messze földön híres datolya pálmáikat, melyek közül egyet a Vidám Szüret szerkesztője is őriz közel 15 éve az otthonában. Folytatjuk…

Fotó: Grósz I.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!