"Nagyobb az, aki bennetek van, mint aki e világban van!" | Menyegző a Csopaki Szitahegyen

“Nagyobb az, aki bennetek van, mint aki e világban van!” | Menyegző a Csopaki Szitahegyen

A Petrányi család 2001-ben alapította a borászatát Csopakon, amely ma már csodálatos balatoni panorámás borterasszal és melegkonyhával is rendelkezik.A nemzetközi hírű Olaszrizling mellett termesztenek Traminit és Furmintot, illetve nagyon hisznek Csopak vörösboros tradícióiban is.Elsőként Cabernet Sauvignont telepítettek, később Syrah-t, mely immár tizedik évjáratával arat szép sikereket.

 

A Petrányi Pincészet és Borterasz hitvallása szerint a kiváló helyi bor, a balatoni táj élménye és a helyi gasztronómia kísérete mellett tud a legszebben tündökölni.A borterasz 2015 nyarán nyitott és egész évben várja a vendégeit, minden hétvégén különlegesen finom boraival és ízletes ételeivel.

 

Petrányi István, a borászat alapítója és felesége néhány évvel ezelőtt meglátogatta a Szentföldet, ahol a sok látnivaló mellett számos pincét, borászati centrumot is megtekintettek.Az akkori izraeli magyar nagykövet úr, Nagy Andor bábáskodása mellett 2016 nyarán pedig ők láttak vendégül egy izraeli szakmai delegációt. A kölcsönös szimpátia jegyében Csopakon megszületett az első magyar-izraeli testvérborászati szerződés.

 

Az Ajkán felnőtt Tóth Boáz Péter és a Békés vármegyéből származó Tarján Eszter ezt a páratlan panorámával rendelkező borteraszt választotta esküvői helyszínül.

 

Hála Istennek a kiváló időjárásért, az egyházi szertartásra, a szövetségkötésre a szőlőültetvények melletti mandulaliget fáinak árnyékában kerülhetett sor.

 

"Nagyobb az, aki bennetek van, mint aki e világban van!" | Menyegző a Csopaki Szitahegyen

A mandulafa legjobb termőhelyei a kissé emelkedettebb, védett, déli domboldalak.Sokfelé találkozunk látványával a Balaton-felvidéken, Baranyában, Vértesalján, Buda környékén, illetve a Mátraalja és Hegyalja egyes területein.Termését, a mandulamagot szívesen fogyasztjuk ünnepi ételeink mellé, de számos édesipari termék – így a marcipán – alapanyaga is.Mandulalisztet, mandulavajat készítenek még belőle étkezési célra felhasználva.Magas vitamin, fehérje és ásványianyag-tartalma miatt a mandulamag napi fogyasztása jótékony hatással van egész szervezetünkre.

 

Az édes mandulának hidegen sajtolt olaja a legelőkelőbb helyek egyikét foglalja el a képzeletbeli dobogón az olajok között.Kiváló minősége, bőrbarát tulajdonsága miatt kozmetikai felhasználása igen széleskörű.Olaja gazdag E vitaminban, B vitaminokban, telítetlen zsírsavakban; olyan alkotóelemekben, amelyeknek fontos szerepe van a bőr védelmében.Mivel igen tiszta olaj, így a legkisebbek, csecsemők érzékeny bőrének gondozására is bátran felhasználható, valamint várandós anyukáknak a növekvő pocak ápolására, elkerülve ezzel a terhességi csíkok kialakulását.

 

A mandulafa az éberségnek, illetve az ébrenlétnek jelképe a Szentírásban.Leginkább Mózes 4. könyvében található egyik történet miatt lett az, amikor egy éjszaka során kivirágzott és termést hozott Áron mandulavesszeje egy fontos kérdés eldöntése kapcsán.

 

"Nagyobb az, aki bennetek van, mint aki e világban van!" | Menyegző a Csopaki Szitahegyen

Az ifjú házasok Budapesten, a 11. kerületben rendezték be első közös otthonukat.Boáz gyógyszerészként végzett az egyetemen, jelenleg klinikai kutatásban dolgozik.Eszter a gimnázium után dekoratőr és lakberendező képzést végzett el, jelenleg egy budapesti Konyhastúdióban dolgozik, mint tervező és lakberendező.

 

Szabadidejüket mindketten a természetben szeretik a leginkább tölteni, ezért sokat kirándulnak együtt az erdőkben és a hegyekben.Mindketten szeretnek sportolni, futni és olvasni. Eszter nagyszerűen és szívesen főz ezért barátaikkal is gyakran szerveznek közös programokat.

 

Isten áldását kívánjuk az újdonsült házasok életére!Zöldelljenek, virágozzanak, sok gyümölcsöt teremjenek életük során mindvégig!


“Mind boldog az, aki féli az Urat; aki az Ő útjaiban jár!Bizony, kezed munkáját eszed! Boldog vagy és jól van dolgod.Feleséged, mint a termőszőlő házad belsejében; fiaid, mint az olajfa csemeték asztalod körül.Íme, így áldatik meg a férfiú, aki féli az Urat!”
(128. zsoltár)

Grósz István

 

Esküvői fotók: Stein Zsófi

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!