"Fontos, hogy az összetartozás élményét karácsony közeledtével tovább erősítsük egymásban"

“Fontos, hogy az összetartozás élményét karácsony közeledtével tovább erősítsük egymásban” – Schwartz Béla

Idén december 2-án gyulladtak ki a várakozás fényei és Ajka központja ünnepi díszbe öltözött. Ahogyan a családok életében, úgy egy város közösségének életében is fontosak az ünnepekhez kapcsolódó hagyományok. A karácsony az év legszebb, legbensőségesebb ünnepe.  Ez a lecsendesedés időszaka, amikor nyugodtan együtt lehetünk, kikapcsolódhatunk, pihenhetünk, nagyokat beszélgethetünk és egymásra figyelhetünk. Végre nem rohanunk, hanem feltöltődünk. Ilyenkor fokozottan érzem az összetartozásunkat, melyet az ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományaink is erősítenek. Az adventi időszakban mi, ajkaiak együtt várjuk a karácsonyt, sokszor találkozunk az adventi vásáron, programokon, koncerteken.

 

Az advent időszaka és karácsony ünnepe a befelé fordulás, a befelé figyelés időszaka, mégis óhatatlanul szemünk elé tódul a tülekedő, nehézségekkel teli külvilág.
Manapság sokaknak van ellenérzésük a karácsonnyal kapcsolatban, mert úgy érzik, az ünnep csak a pénzről szól. Valójában ez kizárólag rajtunk múlik; azon, hogy milyennek teremtjük meg az ünnepet. Vallom, hogy a karácsony nem a pénzen múlik. Hiszem, hogy pénzbe nem kerülő együttérzéssel, odafigyeléssel, valamint szeretettel meg lehet teremteni az ünnepi hangulatot. Ne a társadalmi elvárásoknak akarjunk megfelelni. Városvezetőként fontos, hogy az összetartozás élményét karácsony közeledtével tovább erősítsük egymásban.

 

Ezért érdemes átgondolni, hogy mi mit várunk az ünneptől. Mi az, ami nélkülözhetetlen, mi az, amitől ünnep az ünnep, amitől igazi a karácsony? Ahány ember, annyi karácsonyérzés. Nagyapaként számomra az unokáim öröme a legszebb ajándék. Van, akinek a zajosabb baráti, vagy a csendes családi ünneplés, míg valakinek egy tál meleg étel, sütemények fahéj-vanília illata vagy a gyertya ellobbanó lángja, egy karácsonyi koncert jelenti a szeretet ünnepét.
Ajka város Önkormányzata évek óta igyekszik bensőségessé tenni az ünnepvárást. Az ajkaiak, városunkba látogatók számos rendezvény közül válogathatnak, gazdag programajánlattal várjuk az ünneplőket.
Hosszú évek óta hagyomány városunkban a karácsonyi vásár ünnepélyes megnyitása, 2022-ben 18. alkalommal köszöntöttem az ünnepváró ajkaiakat. A vásár december 24-ig várja az érdeklődőket, akik kézműves ajándékokat vásárolhatnak, karácsonyi édességet fogyaszthatnak vagy éppen forralt bor és forró csoki mellett beszélgethetnek a hangulatos, meghitt díszletek között.
A karácsonyi várakozás, az adventi időszak elképzelhetetlen a városi gyertyagyújtás és hangversenyek nélkül. A városrészek és a belvárosi templom kórusainak éneke, a Mendelssohn Kamarazenekar gyertyafényes adventi koncertje, énekkarok, zenekarok fellépése teszik bensőségessé a várakozás hangulatát. Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének színpadi előadása ajándéknak és élménynek is fantasztikus lehetőség.

 

A karácsony megéléséhez hozzátartozik a csend, a pihenés és a szeretteinknek nyújtott idő és minőségi figyelem. Sajnos, ezekből kevés jut manapság mindenkinek, pedig nagyon nagy szükségünk volna rá. Nehéz időket élünk, a rászoruló családok, nyugdíjasok, magányosan élők száma évről-évre növekszik. Segítésük, támogatásuk számunka az év minden napján nagyon fontos, de karácsony környékén halmozottan sokasodik a segítő kezet nyújtók száma is. Az idei év gazdasági nehézségei még inkább szükségessé teszik a rászorulók támogatását, melyben Ajka városrészei, egyesületei, önkormányzatunk intézményei is önzetlen segítséget nyújtanak. Minden városrészünkben karácsonyfát állítunk, melyet az ott élők közössége díszít fel, kézműves foglalkozásokon karácsonyi kellékeket készítenek az ügyes kezűek.

 

Számos adománygyűjtési akciót szervez az önkormányzat és intézményrendszere: rászoruló gyermekeknek Mikulás-Karácsonyváróval kedveskedünk.
A sportot kedvelőknek Mikulás-futást, szilveszteri futást szervezünk, az óévet közösen búcsúztatjuk a városi Agórán.

 

A karácsony ünnepe erősítse a közösséghez való tartozás érzését. Pihenjünk, töltekezzünk, érezzük az otthon melegét és segítsük, hogy minél több ember életébe melegséget, örömöt tudjunk hozni.

 

Fekete István gondolataival kívánok mindenkinek békességet és meghitt Karácsonyt!

„Nem jár ilyenkor az utakon senki, csak a szél. A faluk hókucsmát húztak a házak kontyára, a templomok tornya valahol a felhők felett van, és most igazán az égbe ér, a jószág békésen kérődzik a meleg istállóban, a galambok megbújnak a dúcban, a baromfiak az ólban, az emberek a tűzhely mellett, és csendesen pipázgatnak, hiszen arra való a tél, a pihenésre, csendes számvetésre, disznótorra, lakodalmakra, mert nem robotra teremtette Isten a világot, és nem gépnek az embert. Mindent idejében, mert igaz ugyan, hogy munka nélkül nincs pihenés, de pihenés nélkül sincs munka, s a tél, a hó, a csend bizony a pihenés ideje.”

A gondolatokat lejegyezte: Grósz István

Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu
Grafika: Kéringer Tamás

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!