Gyógykozmetikumok a Holt-tengerből

Gyógykozmetikumok a Holt-tengerből

A Holt-tenger – héberül a Sós-tenger – Földünk egyik legkülönlegesebb természeti képződménye. Nevét onnan kapta, hogy magas sókoncentrációja miatt  (340 g./liter!) nem élnek meg benne magasabb rendű élőlények – vize tiszta, gyakorlatilag steril. Az Izrael és Jordánia határán fekvő, a Balatonnál nagyobb kiterjedésű tó a turizmus kedvelt célpontja. Mivel a  Holt-tenger bolygónk egyik legmelegebb területén fekszik, rengeteg vizet veszít az állandó párolgás miatt: sókoncentrációja állandóan növekszik. A part közelében lerakódott hófehér, szabálytalan alakokat felvevő sóréteg szép, utópisztikus  látványt nyújt a tó türkiz vizével.

A tó sóösszetétele változatos és különleges. Tápláló vízforrásai vulkanikus eredetűek és a források gazdagok ritka összetevőkben. A Holt-tenger kb. 60 féle sót tartalmaz, melyek jótékony hatást fejtenek ki a bőrre: a magnézium gyulladáscsökkentő, a jód antibakteriális, antiszeptikus, míg a kén sói akne ellenes hatásúak, melyek főleg a zsíros, problémás bőrökre jelentenek gyógyírt, de a tiszta levegő, az egyedülálló klíma és a holt-tengeri só gyógyító hatásának köszönhetően az allergiás, asztmás problémák is enyhülnek.

A sókon kívül a Holt-tenger és környéke igen gazdag iszapban, melyet szintén vulkanikus eredetű források tették tápanyagban dússá. Az iszap gyorsítja a sebek gyógyulását, hatásos az ekcéma, a pikkelysömör és a gyulladásra hajlamos bőrök kezelésében. A bőrfelszínre kent sós iszap elősegíti az ártalmas méreganyagok távozását a bőrből, miközben fontos ásványi anyagokkal táplálja azt. Az iszapkúra használható reumatikus problémák, izomfájdalom esetén is.

Kozmetikumok azok a készítmények amelyek tisztítanak és szépítenek. A gyógykozmetikumok pedig recept nélkül rendelhető gyógyszerek kozmetikai hatással. Izraelben számos kozmetikai laboratórium működik, melyek termékeit (iszap maszkot, holt-tengeri fürdősót, szappant, arc-és testápolót, sampont…) kényelmesen megrendelhetjük otthonunkból, de ha tehetjük, akkor egy utazás alkalmával mindenképpen látogassuk meg ezt a különleges helyet!

Herendiné Török Anilla
kozmetikus

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!