Yigal Dilmoni Balatonfüreden

Yigal Dilmoni Balatonfüreden

Yigal Dilmoni, az izraeli Telepesek Tanácsának (Yesha Council) elnöke is részt vett előadóként a keszthelyi Herzl Tivadar emlékkonferencián a közelmúltban.
Az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság és a Keszthelyi Hit Gyülekezete által szervezett ünnepi rendezvényen Yigal Dilmoni érdekfeszítő előadást tartott, melynek címe: Cionizmus a Biblia szívének földjén.

A Yesha Council elnöke másnap Olti Ferenc kuratóriumi elnök meghívására a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házát látogatta meg.
A találkozón jelen volt Grósz István, a Vidám Szüret blog szerkesztője is, akivel hosszan beszélgettek az intézmény kertjében lévő mediterrán növényekről.

Ezt követően Olti Ferenc végigkalauzolta a vendéget a kiállításon, akit lenyűgözött a gyűjtemény modern bemutatási formája.
Őszinte reményét fejezte ki, hogy minden magyar fiatal megismeri ezt a kincset, ami létrejött Balatonfüreden és megérti annak fő üzenetét, amint az a főbejáraton is olvasható:
Az itt megismerhető több száz zsidó származású kiválóság mind a nácizmus célkeresztjében volt, elpusztítandó, értéktelen lényeknek hazudva őket. Ha a gonoszság terve sikerül, ezeket a kiválóságokat is megölték volna, hasonlóan azokhoz a nővéreinkhez és fivéreinkhez, akiket elpusztítottak. Ők azonban megmenekültek, és az Élet szavával válaszoltak a sötétség szavára. Gondolatokból építettek palotát, ez a palota az otthonunk. Nekik is köszönhető, hogy él az emberség és az emberiség.

Hasonlóképpen saját honfitársai kapcsán is kifejezte reményét amiatt, hogy minél többen eljutnak Izraelből Balatonfüredre és meglátják ezt a megvalósult “csodát”. Elkötelezte magát hogy ennek érdekében tenni is fog hazatérése után.
Mint a izraeli Telepesek Tanácsának (Yesha Council) elnöke széles kapcsolatrendszere segítségével bizonyára sikerrel fog járni.

A kiállítás megtekintése után Grósz István lelkész és felesége Marianna invitálását elfogadva egy közös ebédre került sor a Hit Gyülekezete balatonfüredi otthonában.
A hűs gyülekezeti ház védelmében eltöltött ebéd után még hosszasan beszélgettek a kertben díszlő, a Bibliában is szereplő növények: cédrusok, ciprusok, fügefák, gránátalmafák, mirtuszok és olajfa árnyékában.

Kalmár Erika

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!