A kakaóvaj kozmetikai felhasználása

A kakaóvaj kozmetikai felhasználása

Ki ne ismerné és szeretné a csokoládét? Azonban kevesebben tudják, hogy a csokoládé gyártásához is használt kakaóbab igen értékes tápláló anyagot tartalmaz: a kakaóvajat. E természetes növényi zsiradékot nemcsak az étkezéshez, hanem bőrápolásra is használják évszázadok óta.

A növény Dél-Amerika trópusi esőerdőiből származik és oly értékes volt, hogy a bennszülöttek még fizetőeszközként is használták a kakaóbabot. Európába a spanyolok hozták be a különleges növényt, innen került Ázsiába, illetve Afrikába, ahol a világtermelés zöme jelenleg is zajlik.

A kakaófa (Theobroma cacao) az ültetvényeken 5-6 méter magasságig cseperedik, de természetes élőhelyén akár duplájára is megnő. Göcsörtös, barna törzse hamar elágazik, tojásdad, tenyérnyi levelei sötétzöldek. Igen különleges, hogy pirosas-sárgás virágai a fa törzsén hosszú kocsányon nőnek, melyek délután nyílnak ki és egész éjszaka nyitva maradnak. A kakaófa termése ellipszoid alakú, 15-30 cm. nagyságú és akár fél kg. súlyú is lehet. Változatos színekben díszíti fája törzsét: sárga, narancs, piros, lila vagy barna – fajtától és érettségtől függően. Egy-egy termésben közel 50 darab mandula nagyságú vörösesbarna kakaóbab nő. A terméseket általában évente kétszer takarítják be, de vannak olyan termőterületek ahol egész évben virágzik és terem.

A betakarított kakaóbabot fajtától függően közel egy hétig fermentálják (irányított erjesztés), majd a pörkölt magokból meleg sajtolással nyerik ki a kakaóvajat. A nyers kakaóbab 44-46%-a – tehát közel fele – kakaóvaj, melyet az élelmiszeriparban előszeretettel használnak. A fehér csokoládé is ebből készül, de a különböző édességek, desszertek lágyságát -e természetes növényi zsiradék adja, melyet nemcsak édes, hanem sós ételek készítésénél is felhasználnak.

Kozmetikai szempontból a kakaóvajnak rendkívül kedvező a konzisztenciája. Szilárd zsír, melynek az olvadáspontja 36,5 celsius fok, tehát testhőmérsékleten olvad. A gyakorlatban ezért igen praktikus a használata, mert a megvásárolt kakaóvaj-darabkát a bőrünkhöz érintve az megolvad és szép egyenletesen be lehet kenni vele testünk felületét. E természetes testápoló puhítja, hidratálja a bőrt, gátolja a nedvesség eltávozását a hámból, ezért száraz, ekcémás bőrre ideális választás. Mivel a bőr rugalmasságát is kedvezően befolyásolja, így kismamáknak is ajánlott használata a terhességi csíkok kialakulásának megelőzésére. A kozmetikai ipar arc- és testápoló termékeit gazdagítja kakaóvajjal, de ajakápolókban, balzsamokban, prémium minőségi szappanokban, szemkörnyék-ápolókban is előszeretettel használják. Kedvező tulajdonságaihoz tartozik, hogy egy kis mértékű fényvédelemmel rendelkezik (SPF 5-7), de a mostani erős napsugárzásban inkább utóápoláshoz használjuk a kakaóvajat. Bioboltban megvásárolhatjuk és fénytől védve, zárt dobozban hosszú ideig eltarthatjuk a kakaóvajat, mely csokoládé illatával garantáltan kedvenc testápolóink közé lopja be magát.

Herendiné Török Anilla
kozmetikus

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!