Menyegző a vizek városában

Menyegző a vizek városában

Tatán a mindenki által ismert Öreg-tó mellett érdemes felkeresni a város keleti felén fekvő romantikus Cseke-tavat, és az azt körülölelő, gyönyörű ligeteivel, sétányaival és műemlékeivel méltán népszerű Angolparkot.

Magyarország első angol típusú kertjét 1783-ban az Esterházy család megbízásából Bőhm Ferenc uradalmi mérnök telepítette.

Az angolkertek egyébként az 1700-as évek közepén jöttek divatba.
A francia kert merev, szigorú formái helyett a fákat és bokrokat nem szabályos mértani  rendben, hanem csoportokban ültették úgy, hogy minden oldalról szép látványt nyújtsanak.
Közöttük leheveredésre, piknikezésre csábító pázsit borította a talajt.

A kert kialakításának kedvezett az itteni források feltörő vize és a Cseke-tó, ezért nem véletlen, hogy elsősorban vízkedvelő növényeket ültettek ide.

A 23 hektáros, két kis szigettel rendelkező, hangulatos Cseke-tavat mesterséges töltés mögött, a hajdan bővizű források vizével hozták létre.
A tó igazi horgászparadicsom, a hatalmas platánfák, vízre lógó szomorúfüzek között a tó teljes hosszában sorakoznak a kapásra váró horgászok.

Menyegző a vizek városában

Tatán ültettek hazánkban először szomorú fűzeket.
Ez a Kínából származó szép növény  a romantika korának jellegzetes kerti dísze, később egyik legelterjedtebb fafajtánk lett.
Az egész Angolparkot átszövik a hangulatos kis sétautak, a mindig zöld gyep, a fenséges platánóriások, szomorú füzek elképesztő nyugalmat árasztanak.

A park bejáratától nem messze van a szépen felújított pálmaház épülete, amely már régóta vendéglátóhelyként üzemel.

Ezen a csodás helyen fogadott örök hűséget egymásnak a vidamszuret.hu két kedves budapesti követője: Ludvig Olivér és Debera Csillag Virág.

Olivér jelenleg egy budai belsőépítészeti irodában dolgozik, szabadidejében pedig zeneszerzéssel és szövegírással foglalkozik.
A kreatív munkáihoz inspirációit a természetből veszi.
Szeret kirándulni, főként hegyvidéki helyeken.

Csillag kiskora óta Budapesten él, itt nőtt fel.
7 évesen kezdett el hegedűn játszani, majd később zongorázni is.
Grafikusi iskolába is járt a gimnázium után, közgazdasági egyetemi tanulmányai mellett.
Szabadidejében sokat rajzol, jelenleg marketingesként és rendezvényszervezőként dolgozik.

A Vidám Szüret munkatársai áldott, győztes életet kívánnak az ifjú párnak! Zöldelljenek, virágozzanak, sok gyümölcsöt teremjenek életük során mindvégig!

Grósz István

Fotó: Dósa Győző
Forrás: kirandulastippek.hu

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!