A csipkebogyó étkezési és kozmetikai felhasználása

A csipkebogyó étkezési és kozmetikai felhasználása

Lassan bekopogtat a tél. A lombhullató fákon egy-két kósza falevél árválkodik, így az erdőben sétálva rögtön szembetűnik élénk, pirosas terméseivel a csipkebokor.

Valószínű a botanikában járatlanabbak is könnyen felismerik a vadrózsaként, vagy gyepűrózsaként emlegetett őshonos cserjét, mely tavasszal szolid, halvány rózsaszínű, egyszerű virágaival díszíti nemcsak az erdőket, hiszen szinte bárhol fellelhető hazánkban. Levelei fűrészesek, simák, zegzugos ágai tüskések. A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) áltermése, de az alacsonyabb bokrú, ámde nagyobb terméssel rendelkező japán rózsáról (Rosa rugosa) is lehet csipkebogyót begyűjteni. Utóbbi termése savanykásabb ízű a vadrózsáéhoz képest.

A csipkebogyó felhasználása igen sokrétű. Elsőre talán gyerekkorunk finom hecsedlilekvára jut róla eszünkbe, melyet tájegységenként máshogy emlegetnek: bicske, csipke, petymeg… nevezzék bárminek, a lényeg, hogy rengeteg C-vitamint tartalmaz, ezért gondos nagymamáink időt és energiát nem spórolva készítették el ezt az immunerősítő finomságot. Lekvár készítéséhez érdemes megvárni az első fagyokat, mert ha megcsípi a dér a bogyókat, azok íze édesebb lesz. Egyéb felhasználásához nyár végén, ősszel gyűjtik be a termést, mert a gyümölcsnek ekkor a legmagasabb a C-vitamin-tartalma. Szarvaskőn és az erdélyi Kalotaszentkirályon Csipkebogyó Fesztivált rendeznek e növény tiszteletére, ahol a vásári forgatagon túl helybéli asszonyoktól lehet ellesni a lekvárkészítés fortélyait.

A termésből frissítő, immunerősítő gyógyteát is készíthetünk. Elkészítése eltér a hagyományos tea főzésétől, mert a bogyókat csak langyos, vagy hideg vízben szabad áztatni 5-6 órán át, különben magasabb hő hatására  C-vitamin-tartalma elbomlik. A csipkehúsból készült teát gyakran használják megfázáskor, légúti betegségek leküzdésében, megelőzésében, de teakeverékek kedvelt alkotórésze is. Nemhiába, mert rengeteg vitamint tartalmaz: C-, A-, B1-, B2-, P- és K-vitamint. Teája kedvezően hat még a vércukorszintre, erősíti a vérerek falát, a csontok szilárdságát, valamint stresszoldó hatású. Terhesség és szoptatás alatt is bátran fogyasztható, illetve egyéves kortól kisgyerekeknek is adható. A csipkemagban sok E-vitamin található; teája epekőoldó, vízhajtó hatású.

Ínséges időkben, háborús helyzetben a szárított csipkebogyóból, illetve annak magjából lisztet őröltek és ebből sütöttek pogácsát, kenyeret az emberek – ez amolyan szükségeledelként szolgált. Ma a csipkebogyóliszt a reformkonyha népszerű alapanyaga. A csipkebogyó gasztronómiai felhasználásához sorolhatjuk még, hogy bort, szörpöt készíthetünk belőle, illetve gyümölcssaláták, bólék, szószok ízesítésére is kiválóan alkalmas.

Nem hagyhatjuk ki a sorból -e növény kozmetikai felhasználását sem, ugyanis nemcsak belsőleg használhatjuk étkezési céllal a vitamindús csipkebogyót, hanem a növény vizes, alkoholos, olajos kivonata (magolaj) bőrünk regenerálására, frissítésére is kiválóan alkalmas. Arctonikok, krémek, testápolók, arcmaszkok kedvelt alkotóeleme a csipkebogyó kivonata. Nyugtató, összehúzó, hámosító hatása miatt érzékeny, problémás, gyulladt bőrök természetes ápolószere. A magból préselt csipkebogyó olaj remek bőrápoló szer; szinte minden gyógynövényboltban beszerezhető és ráadásul nem is drága. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, erősíti a vérerek falát, így rozáceás (hajszálértágulatos) bőrök jótevője. Az olaj csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, így akár terhességi csíkokat is kezelhetünk vele. Serkenti a bőr kollagéntermelését, ezért idősödő, érett bőr ápolására, ránctalanításra is bátran nyúljunk a természet adta patikához!

Herendiné Török Anilla
kozmetikus

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!