Meleg van? Íme a Föld bolygó legmelegebb pontjai

Meleg van? Íme a Föld bolygó legmelegebb pontjai

Miközben az emberek többségének már kezd elege lenni így nyár közepén a forróságból, jó ha belegondolnak, hogy vannak bolygónkon helyek, ahol egész évben ilyen az időjárás és a mi kánikulánknál 20 fokkal melegebb napok sem ritkák.

Íme a föld bolygó legmelegebb pontjai:

1. A legforróbb hely az USA -ban található, a neve stílusosan és nem véletlenül: Death Valley azaz Halálvölgy. Itt ugyanis mindig elviselhetetlen a forróság, a csapadékszint majdnem nulla – éves szinten alig 50 mm (!) – és a bolygó hivatalos melegrekordját is itt mérték 1913 július 10-én, 56,7 fokot.
A Halálvölgyben egyébként többen is életüket vesztették már a forróság és a vízhiány miatt, kik közül néhányan hegymászók, profi természetjárók voltak, akik kihívásnak tekintették a Death Valley gyalogszerrel történő “meghódítását”.
Itt található Észak-Amerika legalacsonyabb pontja is, a  Badwater-medence, 86 méterrel a tengerszint alatt.

2. A Föld második legmelegebb tája Iránban található, a Zagrosz hegységtől délnyugatra. Területe alig kisebb hazánkénál (kb 80 ezer km2) a neve pedig Lut-sivatag (Dast-e-Lut). Itt talajmenti szférában 2009 nyarán mértek a már 70,7 fokot.
A Lut egy teljesen kihalt, száraz kősivatag, ahol az 50 fokos levegő “gyilkos” hatását a szinte izzó sziklák is fokozzák.

3. Harmadik helyen a Donakil-mélyföld áll, az afrikai Etiópia és Eretria határvidékén, közel az “Afrika szarvaként” ismert félszigethez.
Itt 100 méterrel a tengerszint alatt egy hihetetlenül forró katlant találunk, ahol az egész éves átlag-hőmérséklet 34,4 fok, de időnként nyáron itt is többször előfordul 70 fokos talajmenti hőmérséklet.

Ami a forró éghajlatú városokat illeti: Észak-Afrika a csúcstartó, ugyanis a tunéziai Kebili -ben, a líbiai Ghadames -ben és a Maliban fekvő Timbuktuban többször is mértek már 54-55 fokos hőmérsékleteket.
A fővárosok közül Bagdad a legforróbb. Az iraki fővárosban a nyári átlagos maximum hőmérséklet ugyanis 44 fokot is eléri.
De ha a térségnél maradunk a legforróbb átlaghőmérsékletű ország is itt található: Katar.
Itt sem ritka nyaranta a 45-50 fok, amihez akár 90%-os páratartalom is társulhat.
Az európaiak számára szintén majdnem elviselhetetlen klímájú Dakka városa Bangladesben, ahol az április – július közti 40 fokhoz tartósan társul 85-90 százalékos relatív páratartalom.
Emiatt a hőérzet hatványozódik (mintha 50-60 fok volna).

Európában a dél-spanyolországi, Andalúziában fekvő Sevilla városa a legmelegebb, itt ugyanis több alkalommal is mértek már kerek 50 fokot.

Magyarország legmelegebb helye a Szeged közelében található Gyálarét.
Itt legmagasabb a napsütéses órák száma és itt található Magyarország legmélyebb pontja is, a Gyálarét és Röszke települések közötti Lúdváron 75,8 méter tengerszint feletti magassággal.
(A Szegeden és környékén élők azonban szinte mindannyian úgy tudják, hogy ez a nevezetes pont éppen a Tisza másik oldalán, Tiszasziget község határában található.)
Hazánkban egyébként egyszer, 2007 július 20-án, Kuskunhalason 41,9 fokot mutatott a hőmérő higanyszála.
Ez máig a magyar hőmérsékleti meleg-rekord.


“Megjelent pedig neki (Ábrahámnak) az Úr a Mamré tölgyesében, ahogy ő a sátor ajtajában ült a hő napon.”
(1 Mózes 18,1)


Grósz István

(Forrás: Fabius blog)

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!