A mandulaolaj kozmetikai felhasználása

A mandulaolaj kozmetikai felhasználása

Hazánkban a mogyorót követően a mandulafa virágzik először a fák közül. Furcsán csavarodott, göcsörtös törzsén nagy lombkorona díszeleg; ágai sűrűek, szabálytalan összevisszaságban távolságtartásra kényszerítik az embert. És tényleg, ezt a fát messzebbről érdemes megcsodálni ahogy tavasszal egyik napról a másikra kibontja apró, halvány rózsaszín, vagy fehér virágainak tömkelegét. Ilyenkor zárul le a téli időszak és az ember lelke is kivirágzik a jó idő első, szemmel látható jeleire.

A mandulafa legjobb termőhelyei a kissé emelkedettebb, védett, déli domboldalak. Sokfelé találkozunk látványával a Balaton-felvidéken, Baranyában, Vértesalján, Buda környékén, illetve a Mátraalja és Hegyalja egyes területein. Termését, a mandulamagot szívesen fogyasztjuk ünnepi ételeink mellé, de számos édesipari termék – így a marcipán – alapanyaga is. Mandulalisztet, mandulavajat készítenek még belőle étkezési célra felhasználva. Magas vitamin, fehérje és ásványianyag-tartalma miatt a mandulamag napi fogyasztása jótékony hatással van egész szervezetünkre.

Az édes mandulának hidegen sajtolt olaja a legelőkelőbb helyek egyikét foglalja el a képzeletbeli dobogón az olajok között. Kiváló minősége, bőrbarát tulajdonsága miatt kozmetikai felhasználása igen széleskörű. Olaja gazdag E vitaminban, B vitaminokban, telítetlen zsírsavakban; olyan alkotóelemekben, amelyeknek fontos szerepe van a bőr védelmében. Mivel igen tiszta olaj, így a legkisebbek, csecsemők érzékeny bőrének gondozására is bátran felhasználható, valamint várandós anyukáknak a növekvő pocak ápolására, elkerülve ezzel a terhességi csíkok kialakulását. Ekcémás, száraz bőrre, valamint a mostani gyakori kézmosás, fertőtlenítés miatt kiszáradt kézbőrre kiváló ápolószer. Számos masszőr, kozmetikus használja munkája során masszázskrémhez adagolva az olajat, vagy tisztán, önmagában alkalmazva. Száraz hajvégek ápolására is felhasználható ez a hazai, kiváló minőségű termék.

A mandulaolaj belsőleg való fogyasztása kisgyermekek gyakorta előforduló emésztési problémáira nyújt természetes megoldást. Érdekesség, hogy a keserű mandulafa aprított szárából illóolajat állítanak elő vízgőz desztillációval, melyet a parfüm- és kozmetikai ipar egyaránt felhasznál.

Herendiné Török Anilla,
kozmetikus

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!