Erdély | Székelyvarság | Február

Erdély | Székelyvarság | Február

A sejtelmes Görgényi-havasok déli oldalának, mély patakvölgyekkel szabdalt vulkanikus platóján terül el Erdély és egyben Románia legnagyobb kiterjedésű szórványtelepülése, Székelyvarság.
A csaknem teljes egészében székelyek lakta település viszonylag fiatalnak számít az erdélyi települések sorában. Így,ha gazdag történelemmel nem is, de látnivalókban, friss havasi levegőben, csendben, nyugalomban,  és kellemes időtöltésre szolgáló lehetőségekben annál inkább bővelkedik.
Gyakran megesik, hogy az idelátogatók egy rövid pihenőre érkeznek a térségbe, mégis hosszú időre „itt rekednek”, vagy gyakori vendégeivé válnak a helynek.
A Nagyküküllő forrásvidékén elhelyezkedő Székelyvarság egy zsáktelepülés, egyetlen közúton lehet megközelíteni a Székelyudvarhelyt Gyergyószentmiklóssal összekötő műútról letérve a zeteváraljai víztározónál.
Az erdei utakon, ösvényeken eljuthatunk Oroszhegyre, de még Gyergyócsomafalvára is.
Kiváló desztináció úgy a téli, mint a nyári sportok kedvelőinek, illetve a település határában elterülő Zetelaki tavon több vízisportra is lehetőségünk van, de a székely kultúra és ősi mesterségek szerelmesei is kaphatnak kedvükre valót a térségben.
Varságot szokták még Zsindelyországnak is nevezni, mivel messze földön híres a mai napig tevékenykedő zsindelypattintó mestereiről, kiknek munkái után közelről és távolról egyaránt ideutaznak a megrendelők, a magas minőségű fedőanyag után.
A helyi látnivalók közül érdemes kiemelni a Tatród várának maradványait, a Csorgókő vízesést, a kilátót, valamint a Jézus kútja forrást.

Bicsak Péter

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!